Златото поевтиня до най-ниското си ниво от близо 2.5 години

...
Златото поевтиня до най-ниското си ниво от близо 2.5 години
Коментари Харесай

Златото e най-евтино от над 2 години

Златото поевтиня до най-ниското си равнище от близо 2.5 години – на фона на предстоящото ново покачване на лихвите от Федералния запас, както и поради изнесените данни за безработицата и продажбите на дребно в Щатите.

Молбите за помощи при безработица в Съединени американски щати записаха пето следващо намаляване предходната седмица. Първоначално подадените заявки са намалели с 5 хиляди до общо 213 хиляди броя в седмицата до 10 септември.

Нови данни бяха изнесени и за продажбите на дребно в най-голямата стопанска система на света. Те демонстрираха растеж от 0.3% през август, откакто месец по-рано се намалиха с 0.4 на 100.

Следващото съвещание на Фед следва на 22 септември, като пазарите се приготвят за трето следващо нарастване на лихвите от 75 базисни пункта.

Част от пазарните наблюдаващи са на мнение, че нарастването може да е от 0.5 прочие п. или даже 1 %. Това би довело до нов спад в цената на жълтия метал. Тя се намали до основното равнище от 1 680 $ за унция, което може да провокира нови разпродажби.

Златото бележи спад от 9% от началото на годината, като аргументите за това са скъпият $ и агресивното повишаване на лихвите от страна на Фед.

Междувременно китайската стопанска система регистрира все по-слаби данни, което дава съображение на редица пазарни наблюдаващи да се съмняват, че тя ще разгласи даже и 3% растеж през 2022 година. Това в допълнение може да свие търсенето на златни бижута, а Китай през днешния ден е отпред в света по ползване на благородния метал.

Спот цената на златото се намали през вчерашния ден (15 септември) за трети следващ ден, като даже доближи най-ниското си равнище от април 2020-та.

Цената на златото с доставка през декември се намали с 1.9% до 1 677.30 $. Спад беше регистриран и при среброто, платината и паладия.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР