Златото беше губеща инвестиция през по-голямата част от годината, но

...
Златото беше губеща инвестиция през по-голямата част от годината, но
Коментари Харесай

Златото се възражда. И това е притеснително

Златото беше губеща инвестиция през по-голямата част от годината, само че напоследък стартира да възстановява част от блясъка си. Цената на благородния метал набъбна с 3.5% от началото на октомври. За същия интервал един от водещите показатели на Уолстрийт S & P 500 спадна с 6.5%, написа CNN Business.

Златото има податливост да се показва добре в интервали на разтърсвания и е изключително привлекателна инвестиция, когато хората се тормозят от инфлацията - както сега. Заплатите в Съединени американски щати през октомври порастват с най-бързо движение от 2009 година, съгласно формалните данни.

Благородният метал е изключително прелъстителен за централните банки, търсещи сигурни, ликвидни активи. Покупките на злато от централни банки се усилиха с 22% през третото тримесечие.

Това е най-бързото движение от четвъртото тримесечие на 2015 година, съгласно Натали Демпстър, ръководещ шеф за централните банки и публичната политика към Световния съвет по златото.

През последните няколко години най-големите купувачи на злато са Русия, Турция и Казахстан, а страни като Индия, Полша и Унгария в последно време нападателно усилват покупките си. Но покупките от централните банки притеглят вниманието.

Още централни банки се насочват към златото

" Голямата история за златото сега са централните банки. Темпът на пазаруване в действителност се усили и форсира ", показва Демпстър пред CNN Business.

Инвеститорите видяха това. Акциите на златодобивната компания Newmont Mining в S & P 500 се усилват с близо 7% от началото на октомври.

А съгласно фонда EPFR Global, който наблюдава парите, преминаващи през взаимни фондове, взаимните фондове, основани на първични материали, притеглят повече вложения предходната седмица, основно заради увеличеното търсене на злато.

Златото свети, даже когато суровините потъват

Жълтият метал се показва добре, даже когато от ден на ден стопански чувствителни първични материали са в оттегляне. Цените на петрола и медта паднаха през октомври да вземем за пример.

Демпстър чака наклонността на повишаване на цените на златото да продължи, защото американските вложители не престават да демонстрират по-голям интерес към него, изключително като се има поради, че Федералният запас се чака да резервира темповете на повдигане на лихвите, с цел да се бори с инфлацията.

Това може да трансформира американския $ и златото в още по-привлекателни убежища в несигурни времена.

Търсенето на златни кюлчета и монети в Съединени американски щати набъбна с 74% през третото тримесечие, по данни на Световния съвет по златото.

" Нестабилността на фондовите пазари тласна повече хора към златото. Всяко по-нататъшно разклащане на Уолстрийт би могло да докара до по-голямо търсене на злато в бъдеще ", сподели Демпстър.

И въпреки всичко златото би трябвало да измине дълъг път, до момента в който преди да се върне към най-високите си стойности по-рано тази година - последният път, когато вложителите реагираха остро на инфлацията. Златото се търгуваше над 1350 $ за тройунция през февруари. Сега се търгува на към 1230 $. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР