Златни монети и накити, скрити в питос – голям керамичен

...
Златни монети и накити, скрити в питос – голям керамичен
Коментари Харесай

Откриха злато и накити, скрити в съд за жито

Златни монети и украшения, скрити в питос – огромен керамичен съд за предпазване на жито, са били открити край Ахтопол. Археолозите са се натъкнали на съкровището при изследванията на късноантичната и средновековна цитадела Агатополис. Това заяви доцент Андрей Аладжов, от Националния археологически институт.

Съкровището е най- огромното, намирано по нашето Черноморие. Находката била навътре в крепостната стена, където били османски жилища. Открити са 854 сребърни и златни монети, от средата на 18- ти век. Те са свързани със султаните Мурад I и Мехмед III. Монетите са били в платнена торбичка и по тях е имало отпечатъци от нишките на плата. Открити са още обеци, колиета, колан и украшения за коса.

„Лично аз бях сюрпризиран, тъй като в Османския интервал тук парите са били в послание и не са се трезорирали. Това, че са закопани такова огромно количество монети, значи, че е имало или някакво огромно нахлуване или друго сходно събитие“, изясни доцент Аладжов.

Новината за съкровището бе обявена по време на кръгла маса в Ахтопол, пред археолози, историци, музейни експерти и откриватели, които дискутираха тематиката за историко-археологическите изследвания в Черноморска Странджа през 2018 година Срещата бе проведена от съдружие „ Черноморска Странджа “ с ръководител инж. Петър Кънев и под патронажа на регионалния шеф Вълчо Чолаков.

Доц. доктор Бони Петрунова, шеф на НИМ, описа по какъв начин е било намерено съкровището от нос Калиакра.
Проф. Казимир Попконстантинов приказва за изследванията на о- в Св. Иван, проф. Иля Прокопов изнесе отчет за залеза на елинистическите монетосечения. За изследванията край Бродилово приказва Деян Дичев, д- р Стефан Пейков- за кметовете на Несебър след 1876 година, а доктор Калин Димитров, шеф на ЦПА и Павел Георгиев- за подводните изследвания през 2018 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР