Златната топка е индивидуален приз, който се връчва на най-добрия

...
Златната топка е индивидуален приз, който се връчва на най-добрия
Коментари Харесай

Най-добър в историята или за годината: въпросите след "Златна топка" №7 на Меси

Златната топка " е самостоятелен приз, който се връчва на най-хубавия футболист в света през годината - по този метод френското списание " Франс футбол " разказва премията, която провежда и връчва всяка година.

В понеделник вечер най-ценното самостоятелно отличие, изпреварвайки Роберт Левандовски. Битката сред аржентинеца и нападателя на " Байерн " (Мюнхен) беше оспорвана, като Меси завоюва с 33 точки. Единственият път, в който успеха се взема решение с по-малка разлика, беше през 2019 година (Меси изпревари Върджил ван Дайк с едвам 7 точки).

Триумфът на аржентинеца беше посрещнат със смесени страсти - мнозина дефинираха класацията като опорочена или обезличена, до момента в който други приветстваха този избор, защото Меси е считан за най-велик в историята.

Той обаче повдигна доста въпроси - дали изборът се прави в действителност за това кой е най-силно показал се в календарната година или във връзка с в действителност най-хубав футболист като самостоятелни качества.

Седмата " Златна топка " - другата

" Седемте чудеса на футболния талант " - по този начин вестник " Екип " дефинира седмата " Златна топка " на Лионел Меси. Тя обаче може да бъде наречена и другата, откакто е първото отличие, което аржентинецът печели като футболист на различен клуб, а не на " Барселона ".

Победата на Меси е друга и по доста други индикатори. Първият му успех през 2009 година пристигна в края на един необикновен сезон, в който " Барселона " завоюва шест купи. Година по-късно каталунците усъвършенстваха върха по точки в Ла Лига, а през 2011 година пристигна требъл.

 През 2021 година Меси най-сетне завоюва купа с Аржентина.
© Associated Press

През 2021 година Меси най-сетне завоюва купа с Аржентина.

Четвъртата поредна " Златна топка " беше извоювана през 2012 година, когато в календарната година Меси вкара 91 гола. Следващият му триумф пристигна през 2015 година след нов требъл за " Барселона ", а през 2019 година аржентинецът изведе каталунците до купата в Ла Лига. Тези шест триумфа бяха в съревнование с Кристиано Роналдо, който непроменяемо беше втори или трети, само че в този момент португалецът остана надалеч зад Меси - едвам шести.

През тази година Меси завоюва единствено едно отличие в прощалния си сезон с " Барселона " - Купата на краля. Сам по себе си този трофей в никакъв случай не е бил с толкоз огромна тежест при предходните му триумфи. През лятото Меси прекъсна и сушата си без отличие с Аржентина,. На континенталния шампионат той беше определен за най-хубав състезател, като приключи с четири гола и пет асистенции. Той беше замесен в девет от 11-те гола на Аржентина в конкуренцията.

Но задоволителни ли са тези два трофея да бъде Меси №1, откакто в никакъв случай до момента състезател, печелил Копа Америка, след това не е бил измежду призьорите за " Златната топка ".

По отношение на головете и асистенциите през 2021 година Меси също е по-назад по отношение на останалите международни звезди. До края на гласуването аржентинецът беше с 41 гола, което му отреди шесто място измежду реализаторите. С повече 2021 година приключват Левандовски (64), Килиан Мбапе (45), Ерлинг Холанд (44), Роналдо и Карим Бензема (по 43).

 Най-добър в историята или за годината: въпросите след
© Associated Press

Друг мотив е, че Меси към момента не демонстрира толкоз доста и в новия си тим ПСЖ като се изключи епизодични експлоадирания, както против " Манчестър сити " в Шампионската лига.

Големият въпрос, който изниква, е какво значи най-хубав? Дали става въпрос за най-хубав голмайстор, състезател с най-вече асистенции, изцяло въздействие върху тима или цялост от качества. На страната на Меси е и дълголетието му, защото от 14 години той продължава да бъде на високо равнище. Това потвърждава и фактът, че Меси е единственият състезател, вкарал 20 или повече гола в 13 следващи сезона. През този интервал единствено един път аржентинецът не беше измежду първите трима за " Златната топка " (2018 година е пети).

Как се избира най-хубавият и има ли критерии

Липсата на ясни критерии в избора на " Златната топка " постоянно прави премията най-коментирания самостоятелен приз въобще в света на спорта.

Правилата, които " Франс футбол " вкара, от години са ясни. Жури на френското списание избира 30-те номинирани, за които по-късно гласоподават упълномощени публицисти от целия свят. Всеки избира петима играчи, а този с най-вече точки печели.

Всичко това обаче дава шансове за така наречен районно систематизиране на точките. Обичайно Меси печели безапелационно вота в Южна и Централна Америка, Азия и Африка. В Европа точките за аржентинеца постоянно са по-малко.

Какво направиха другите

Какво е нужно да направи един състезател, с цел да победи Меси - подобен въпрос зададе немското издание " Билд " минути след церемонията за " Златната топка ". Цяла Германия очакваше звездата на " Байерн " (Мюнхен) Роберт Левандовски да получи наградата, още повече че през 2020 година той беше любимец. Тогава обаче уредниците взеха решение " Златна топка " да няма поради пандемията от COVID-19, което беше и първо пропускане от въвеждането през 1956 година

Левандовски изпраща извънредно мощни две следващи години. Първо оказа помощ на баварците да завоюват Шампионската лига, а през 2021 година победи с отбора с девета поредна купа в Бундеслигата и счупи върха за голове в един сезон на Герд Мюлер.

 Най-добър в историята или за годината: въпросите след
© Associated Press

Меси също призна изключителното показване на Левандовски и да му връчат наградата за 2020 година

Аргументите против Левандовски са, че той отпадна рано с Полша на Евро 2020, без значение че нападателят не играе в един от водещите национални отбори в света. Също по този начин Левандовски беше застигнат от така наречен Проклятие на " Байерн ", като от 1981 година състезател на баварците не е печелил " Златната топка ". Преди 40 години това направи Карл-Хайнц Румениге.

Други играчи, посочени авансово за любимци за оценката, бяха Жоржиньо и Карим Бензема. Много специалисти се сплотиха към мнението, че в случай че се гледат оценките, извоювани през годината, точно Жоржиньо изпъква. Халфът завоюва Шампионската лига с " Челси ", а по-късно оказа помощ на Италия и за първата европейска купа от 1968 година

 Най-добър в историята или за годината: въпросите след
© Reuters

Други обаче повдигнаха въпроса може ли Жоржиньо да спори като самостоятелен принос с Левандовски и Меси. Същата логичност, която спря и Върджил ван Дайк за оценката през 2019 година, без значение че бранителят на " Ливърпул " мъчно можеше да бъде сравняван на база статистика с Меси.

Карим Бензема пое ролята на водач в " Реал " (Мадрид) от две години и продължи блестящото си показване, само че неприятният му имидж, гарниран с и кавги, го оставиха четвърти.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР