Златен кръст енколпион е открит при археологическите разкопки на Трапезица

...
Златен кръст енколпион е открит при археологическите разкопки на Трапезица
Коментари Харесай

Откриха средновековен златен кръст при разкопки на Трапезица

Златен кръст енколпион е открит при археологическите разкопки на Трапезица от екипа на археолога проф. Константин Тотев от филиала на НАИМ при Българска академия на науките.

Кръстът е светиня, която се е поставяла при строителството и освещаването на храмове през Средновековието, съгласно седмото предписание на седмия Вселенски събор от 787 година, уточни Тотев. Той посочи, че находката е откритата в апсидата на черква 23 в западната част на крепостта. Кръстът е с тегло 75 грама, с височина 11 сантиметра, ширина 5,5 сантиметра и дебелина към един сантиметър.

Според археолога кръстът е византийска направа и евентуалната му датировка е от втората половина на 12 век.

Характерното за този тип кръстове е, че се състоят от две елементи, които се затварят и образуват куха кутийка, в която е положена част от светия кръст.

Рамената на кръста са правоъгълни, като в краищата си приключват с кръгли медальони. Разпятието е украсено двустранно с релефни изображения.

Според проф. Тотев находката е от извънредно значение, тъй като сходни кръстове реликварий, само че от бронз са откривани на доста места, четири от сребро са изложени в музея в Женева, само че до този миг в известната литература не са били описвани златни кръстове с сходно предопределение.

Интересното е, че в хода на разкопките са открити още два кръста - единият нагръден от бронз, другият хоругвен, евентуално от желязо. Три кръстта са гравирани върху камъка, част от олтарната маса на църквата. Над тях е изписан надпис на кирилица, който гласи "Цар на Славата ", която се свързва с 24-ия Давидов псалм, посочи проф. Тотев, представен от Българска телеграфна агенция.

Църква 23 беше открита в края на септември до Западната крепостна стена. Отличава се с неповторимите си стенописи, които са рисувани през XIII век, когато е бил издигнат и храмът. Откритите късчета от стенописите, илюстриращи богатата декорация на църквата са в развой на реституция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР