зкуственият интелект напредва със своето развитие във всички сфери. Сега

...
зкуственият интелект напредва със своето развитие във всички сфери. Сега
Коментари Харесай

Изкуствен интелект победи пилот във въздушен бой

зкуственият разсъдък напредва със своето развиване във всички сфери. Сега нова разработка на компанията Heron Systems е постигнала важен триумф, оповестява Engadget. Изкуствен разсъдък, който е и водач на изтребител, е победил действителен човек във виртуална въздушна борба.

Състезанието е част от поредна стратегия на DARPA за разработка на военни технологии. Финалите бяха извършени от 18-ти до 20-ти август т.г., като са изправили първо две виртуални технологии - тази на Heron System и различен изкуствен интелект на Lockheed.

След като Heron побеждава, действителен боен водач на F-16 се изправя против спечелилия в нова поредност от виртуални борби. Той носи шлем за виртуална действителност, като съблюдава единствено едно изискване - може да се употребява единствено оръдието на носа. Същото ограничаване важи и за изкуствения разсъдък.

Въпреки това Heron Systems побеждава действителния водач с 5:0. В последния рунд водачът съумява да промени тактиката си и оцелява доста по-дълго време, само че въпреки всичко губи от изкуствения разсъдък.



Коментаторите на борбата означават някои от основите аргументи за триумфа му. Една от тях е "свърхчовешката' дарба да се прицелва с акуратност от доста повече позиции на самолета. Изкуственият разсъдък съумява да резервира надзор над виртуалния изтрбител и при внезапни кръгови маневри с висока скорост на ниска височина. При такива условия се изпитват рискови сили на земното ускоряване, които биха затруднили човек, само че не са проблем за софтуера.

Постижението на изкуствения разсъдък е доста и поради друго ограничаване по време на надпреварата. Той не е имал право да проучва настоящите борби и да се приспособява към наученото. Вместо това е разчитал единствено на авансово насъбрани знания в процеса на образование. Друго ограничаване е било неналичието на система за предугаждане и предварителна защита на конфликт с различен аероплан.

Целта е била да се основат най-трудните условия за изкуствения разсъдък. Победителите от Heron Systems разясняват, че все пак са забелязали непредвидени маневри от виртуалните водачи.

Победата не значи, че изкуственият разсъдък скоро ще размени водачите. Вместо това се работи в посока той да им оказва помощ и да автоматизира част от активността. Целта е да се реализира по-добра симбиоза сред индивида и машината, с цел да могат дружно да извлекат максимума един от различен. Човекът ще може да се концентрира върху стратегическото мислене, а изкуственият разсъдък ще поеме останалото, споделя пред Defense One Тимъти Грейсън, шеф на отдела за стратегически технологии в DARPA.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР