Zip архив достига компресия 20 милиона пъти с нов алгоритъмФайловите

...
Zip архив достига компресия 20 милиона пъти с нов алгоритъмФайловите
Коментари Харесай

Файлова „бомба” убива всеки компютър

Zip списък доближава компресия 20 милиона пъти с нов логаритъм

Файловите бомби не са вирус, само че убиват компютъра, като претрупват процесора и паметта (илюстрация: CCO Public Domain)

Нов логаритъм за компресиране на файлове разрешава да се реализира коефициент на компресия от 28 милиона пъти. С сходна технология могат да се основават така наречен файлови бомби, които изваждат от строя всеки компютър. Алгоритъмът е основан от Дейвид Файфийлд, програмист и инженер, и кардинално може да се употребява както за положително, по този начин и за неприятно.

„ Файловите бомби ”, в частност, известни още като zip-бомби или „ архиви на гибелта ”, станаха известни измежду хакерите в края на 20-ти и началото на 21-ви век. Това са специфичен тип злонамерени файлове, които не заразяват компютъра, само че го деактивират, като препълват дисковото пространство и усилват непостижимо натоварването на процесора при разопаковане на списък с подобен файл.
още по тематиката
Всички zip-бомби, съществували преди изобретението на Дейвид Файфийлд, имаха коефициент на компресия от 1032:1. Новият логаритъм обаче разрешава да бъде преодолян този предел.

Конвенционалните zip-бомби употребяват рекурсивна декомпресия, като влагат zip файлове в zip файлове, с цел да получат в допълнение 1032:1 компресионно съответствие с всеки нов пласт. Нерекурсивният логаритъм на Файфийлд работи на правилото на припокриване на файлове непосредствено в един-единствен zip-контейнер, което му разрешава да се обръща към „ ядрото ” компресирани данни в няколко файла и да не прави голям брой копия на архива.

Файфийлд показва работата на логаритъма си с три примерни бомби. И до момента в който първата от тях е съдбовна единствено за остарели компютри, останалите две сигурно ще претоварят всички съществуващи компютри и по-голяма част от днешните сървъри.

Първата файлова бомба на Файфийлд има размер единствено 42 KB (килобайта), а след разархивиране се усилва до 5,5 GB (гигабайта). Тук заплахата се крие в увеличеното натоварване на процесора, защото свободни 5,5 GB има съвсем на всеки компютър през днешния ден.

Втората zip-бомба е по-опасна – наподобява като безопасен файл от 10 MB (мегабайта), който при разопаковане се усилва до 281 TB (терабайта). Подобно дисково пространство няма нито един домакински или офис компютър.

Третата бомба на Файфийлд „ тежи ” единствено 46 MB и също не наподобява рискова, до момента в който не бъде разопакована, с цел да се трансформира в страшилище с размер 4,5 петабайта (PB) или 4608 TB. Справянето с подобен вид бомба е невъзможна задача за доста от актуалните суперкомпютри.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР