Зинедин Зидан направи равносметка за сезона на Реал (Мадрид) в

...
Зинедин Зидан направи равносметка за сезона на Реал (Мадрид) в
Коментари Харесай

Зинедин Зидан: Вложихме много усилия и воля, за да спечелим Ла Лига

Зинедин Зидан направи равносметка за сезона на Реал (Мадрид) в едно особено изявление, което бе излъчено в предаването " Код Спорт " по ТВ+. Без доста звук френският вълшебник донесе два трофея във витрината на Реал (Мадрид) - Суперкупата на Испания и купата в Ла Лига. Резултати, които наляха още сол в раната на Барселона след провалената акция на " блаугранас ". Всъщност статистиката сочи, че Зидан печели купа за отбора от " Сантяго Бернабеу " на всеки 19 мача! Явно французинът е точния човек за най-успешния клуб на планетата. " Кралете " приключиха сезона в Ла Лига с феноменална серия от 10 следващи победи и едно тъждество. А Зизу не крие, че 2020-ата е измежду най-силните му години.

Г-н Зидан, първо приемете нашите поздравления за спечелването на Ла Лига! Предполагаме сте доста благополучен. С какво тази купа е по-специална от предходни триумфи?

- Е, цялото състезание беше по-специално и по-различно. Именно по тази причина се радваме, че го спечелихме. Както постоянно става дума за борба в 38 кръга, знаете какъв брой тежък шампионат е испанският, изключително когато става дума за купата. Когато си постигнал задачата си, постоянно се чувстваш удовлетворен от свършената работа. Така е и при нас. След като преживяхме карантината и бяхме затворени в домовете си, едно от най-хубавите неща за нас преди всичко беше да се завърнем на терена. А когато в края на сезона станахме и първенци, триумфът в действителност е специфичен.
 Кроос призна: Подигравахме се на Барселона за осемте получени гола
Кроос призна: Подигравахме се на Барселона за осемте получени гола

" Белите " не стигнаха даже до тази фаза от шампионата

Винаги сте казвали, че Ла Лига е най-важната конкуренция, само че и най-трудната. В края постоянно печели този, който е бил най-хубав и непрекъснат от самото начало. Това значи, че вие заслужавахте най-вече купата, нали?

- Да, по този начин е, постоянно е било по този начин. Когато се играят 38 кръга, не можеш да оспориш шампионата на този, който е взел най-вече точки. Мисля, че нашият триумф е изцяло подобаващ, изключително с 10-те следващи победи, които постигнахме. Както във всеки дълъг сезон, и в този имахме своите сложни моменти. Особено при започване на шампионата изпитвахме компликации. Но не се предадохме, вярвахме в това, което вършим, и постигнахме триумфа всички дружно.

Официално приключи най-дългият сезон в Ла Лига въобще в историята. Специален шампионат, само че и много комплициран като осъществяване. Изискваше здрава душeвност и отлична физическа подготовка. Това ли беше най-изискващото състезание за вас и вашите играчи?

- Точна по този начин беше. Трябваше да сме във върхова кондиция, само че също по този начин и с вярната ментална конфигурация, тъй като в един миг не се знаеше дали и по какъв начин ще играем след паузата. Първо да, след това не, по-късно може би... Имаше съмнения, само че в последна сметка се завърнахме на терена и спечелихме купата. Глобално видяно, това беше в действителност неповторимо състезание, в никакъв случай не сме преживявали нещо сходно.

Финалната серия на Реал (Мадрид) в действителност беше забележителна. Какво се случи по време на спирането? Какво обръщение отправихте към тима, с цел да се завърне той толкоз съсредоточен и безукорен след карантината за този заключителен спринт?

- Мисля, че самите играчи насочиха това обръщение. По време на карантината постоянно общувахме с групови видео чатове. Футболистите имаха потребност да бъдат дружно по някакъв метод, като се изключи че си говорехме, обсъждахме и по какъв начин да работим. Така че заслугата по тази причина да се върнем по-силни е на всеки един от тях. Когато се видяхме още веднъж онлайн, мисля, че беше на 6 май, а на 11-ти подновихме тренировки. И оттова насетне виждах тима изцяло фокусиран върху работата, която ни предстоеше. Казахме си, че ни предстоят 11 финала. Вложихме доста старания и воля, по този начин се справихме със обстановката.
 Себайос няма да се върне в Реал (Мадрид), до момента в който Зидан е треньор
Себайос няма да се върне в Реал (Мадрид), до момента в който Зидан е треньор

През сезон 2019/2020 Себайос изигра 36 мача за Арсенал

Казахте, че играчите са се върнали към футболното всекидневие доста окуражени, даже са оставали след тренировките, с цел да работят в допълнение. Как постигнахте това, когато приказваме за групи от играчи, огромна част от които към този момент са печелили всичко?

- Не, аз не съм им казвал нищо. Те бяха решени да реализират това. След като се събрахме още веднъж, те желаеха да упражняват повече. Спомняте си, че първоначално трябваше да упражняваме на групи, заниманията бяха леки, а футболистите упорстваха за повече. И продължаваха даже у дома да се приготвят. А това беше от огромно значение, както видяхме и по време на мачовете по-късно. Футболистите желаеха тази купа.

Погледнато извън, главните аргументи за триумфа са солидна игра, екипен дух и безспорна увереност да се реализира задачата. Съгласен ли сте с такава оценка?

- Определено съм склонен, че стояхме солидно. С толкоз мачове за малко време - на всеки три или четири дни, беше основно да играем плътно, да не се отпускаме. Искам да подчертая, че всеки състезател имаше своята роля. Тези, които получиха по-малко време на терена, също демонстрираха отлична централизация, тъй като знаеха, че е техен ред и че би трябвало да дадат най-хубавото от себе си. За един треньор да има тим като този значи доста. Вярвам, че триумфът се реализира с по-голяма ширина на състава. Всеки знае, че ще има късмет и е подготвен да се отплати за гласуваното му доверие. Точно това направи и моят тим. Вярно е, че някои момчета играха по-малко, няма по какъв начин, постоянно е по този начин. Но когато получиха опция да бъдат на терена, демонстрираха, че заслужават да са там.
 Борусия (Дортмунд) притегли чартърен бразилец от втория тим на Реал (Мадрид)
Борусия (Дортмунд) притегли чартърен бразилец от втория тим на Реал (Мадрид)

Рейниер Жезус е нападателен полузащитник

През цялото време говорите за тима, за групата. А и в миговете, в които празнувахте купата, видяхме какъв брой сте близки с играчите. Фактът, че футболистите имат подобен почит към треньора, също би трябвало да е фактор за триумфа.

- Уважението е взаимно. Но не приказваме единствено за връзки сред треньор и играчи, а за отношение сред хората. Уважавам доста тези момчета. Те са спечелили всичко. Знам през какво минават, тъй като също съм бил футболист. Какви старания поставят. Всеки споделя какъв брой прелестна игра е футболът, само че зад това, което виждате на терена, стои доста работа. А и всеки си има своя личен живот, своята история, своето семейство. Понякога не е елементарно да покажеш на какво си кадърен. Тези играчи съумяха да го създадат.

Един мач стои над всички останали - Ел Класико. Реал (Мадрид) явно превъзхождаше през този сезон, и то в двата мача, макар че завоюва единствено втория. Дербитата с Барселона ли наклониха везните в интерес на вашия тим?

- Да, наясно сме какъв брой са значими тези срещи и също по този начин е правилно, че ги изиграхме добре. Не успяхме да спечелим през първия полусезон, след това победихме вкъщи. Но това са единствено два мача, в които можеш да спечелиш най-много 6 точки. Самите дуели, несъмнено, са специфични, само че като стойност " костват " 6 точки и това е.
 Барселона и Реал (Мадрид) се включват в битката за Санчо
Барселона и Реал (Мадрид) се включват в битката за Санчо

Лоша вест за Манчестър Юнайтед

И в случай че представянето в Ел Класико беше върховият миг, то кой беше най-сложният през този сезон за Реал? Може би загубата в Майорка?

- Не, за мен не беше по този начин. Най-неприятно беше чувството след загубата от Бетис.

Статистиката демонстрира, че Реал (Мадрид) има солидна защита, като е получил единствено 25 гола в 38 мача. Историческо достижение, изключително като се има поради, че в предходното състезание бяха позволени 46 гола. Какво значи това за вас?

- Означава доста. Преди всичко това е индикация, че сме подобрили играта си. Във футбола постоянно има какво да се направи по-добре. А подобренията станаха факт, тъй като разполагам с отличен състав. С такива играчи можеш да постигнеш всичко. Но когато видиш мотивацията на нашия капитан... Той е нашият водач, той ни демонстрира пътя. И всички го следват. Разбира се, че приказвам за Серхио, който скоро ще навърши 35, само че не стопира да се труди, все по този начин желае да играе добре и да побеждава. Той обича футбола, а също така съумява да съобщи на другите своята мотивация. Невероятно е да видиш по какъв начин им въздейства.

Подобряване на играта в защита беше ли една от задачите при започване на сезона?

- Така беше. Важно е да има баланс. Работата в отбрана е доста значима, тъй като тя слага основата и за сполучлива игра в офанзива. Мисля, че постигнахме добър баланс в това отношение през този сезон.

Още един забавен статистически индикатор - 21 разнообразни футболисти се разписаха в това състезание, с цел да оказват помощ за купата на Реал (Мадрид). Исторически връх в Ла Лига, който демонстрира и по какъв начин шампионският успех беше реализиран с напъните на цялата група от играчи.

- Точно по този начин. Не съм сигурен дали това ми харесва. Имам поради толкоз доста хора да бележат. Но по този начин се получи. Разбира се, всеки, който вкара, се радва, само че не сме изискали от всеки футболист да означи гол. По-важно е всеки футболист да си извършва ролята. А в случай че може и да вкара, още по-добре.
 Зизу дава втори късмет на Мартин Йодегар
Зизу дава втори късмет на Мартин Йодегар

Играчът е благосъстоятелност на испанския първенец от пет години насам

Да поговорим за голмайсторите и по-конкретно за Карим Бензема. Мнозина биха споделили, че това е неговото състезание. Неговата роля в офанзивния проект на играта беше доста основна освен в реализирането на попадения, само че и в основаване на положения за съотборниците му. Винаги сте казвали, че обичате Карим Бензема. Мислите ли, че през този сезон той се намираше в пика на своята кариера?

- Не единствено аз считам по този начин. Хората, които обичат футбола, харесват Карим, сигурен съм. Един нападател би трябвало да вкарва, това му е работата. Но даже и голмайсторът на тима не би трябвало да мисли единствено по какъв начин да означи и да се вманиачава в това. Няма да върша съпоставения с други, единствено ще кажа, че нападатели като Карим са изключително скъпи, тъй като играят и за другите. А това е изключително значимо за треньора. Аз обичам футбола и обичам метода, по който Карим играе.

Асистенцията с пета против Еспаньол ли беше най-зрелищният миг в Ла Лига?

- Това беше един от най-зрелищните мигове, да.

Вече стана дума за капитана. Всички в Реал се равняват по Серхио Рамос. А той направи в действителност впечатляващ край на сезона, вкарвайки толкоз доста голове, откакто въпреки всичко е бранител. Как можем да обобщим сезона на Серхио Рамос?

- Няма какво повече да се каже. Това, което той прави на терена, приказва задоволително. Серхио освен се показва чудесно, само че заразява и другите със своето отношение и със своята упоритост. Във футбола това е едно от най-важните неща - да пренесеш вярната страст върху другите, с цел да действате дружно като тим. А Рамос е доста мощен.

Още една основна фигура в шампионския състав е Тибо Куртоа. В началото беше посрещнат със подозрения, само че последователно ги отхвърли и се трансформира в непреодолима стена на вратата на Реал (Мадрид). Как съумя да натрупа такава убеденост съгласно вас?

- Стъпка по стъпка. Всички знаехме какъв брой добър вратар е Тибо. Той трябваше да работи последователно и непрекъснато, като всички останали. Куртоа е отличен вратар и го сподели.
 Йович, Модрич, Хамес и Бейл пред изхода на
Йович, Модрич, Хамес и Бейл пред изхода на " Бернабеу "?

" Кралският " клуб няма да може да разчита на огромен бюджет за покупки

Ферлан Менди беше разгласен за един от най-хубавите прехвърляния през този сезон. Той сподели впечатляваща игра в отбрана, изключително с физическата си мощ и устойчивост. Изненадан ли сте от представянето му?

- Не, не съм сюрпризиран, тъй като знаех, че той е кадърен да играе по този метод. Всеки футболист, който е тук, е притеглен, тъй като има качества. Никой не е попаднал инцидентно в Реал (Мадрид). Това се отнася и за Ферлан.

Като треньор на Реал към този момент имате 11 трофея. Кой е най-специален за вас?

- Може би тъкмо този поради метода, по който го изстрадахме. А Ла Лига по принцип изисква здрава работа. Това ми подхожда, тъй като зад всеки триумф би трябвало да стои изпитание и даже болежка. Футболът е прелестен, само че триумфът в него и достижението са свързани и със премеждия и ограничения. А когато си измъчен повече по пътя към купата, тогава триумфът е по-сладък.

Мислите ли към този момент за бъдещето? Казват, че по-трудно от това да стъпиш един път на върха е да повториш или даже да потретиш. Може ли Реал да завоюва две или три следващи трофеи?

- Нека да не бързаме. Станахме първенци надали не през вчерашния ден. Нека най-малко малко се порадваме на тази купа.

Като знаем каква серия направихте в Шампионската лига, мнозина чакат да постигнете нещо сходно и в шампионата на Испания?

- Знам, че е по този начин. Но в този момент желаеме да се порадваме на този триумф, а по-късно към този момент мислим за това, което ни следва.
 Реал (Мадрид) праща халф във Виляреал
Реал (Мадрид) праща халф във Виляреал

Такефуса Кубо ще играе чартърен в " жълтата подводница "

Последен въпрос - защо си мислехте, когато спечелихте купата?

- Много неща ми минаха през главата. Но в персонален проект - сетих се за моя брат.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР