Зинедин Зидан е от онези хора, в които е закодирана

...
Зинедин Зидан е от онези хора, в които е закодирана
Коментари Харесай

10 любопитни факта за Зинедин Зидан

Зинедин Зидан е от тези хора, в които е закодирана магията на футбола.

Той не е просто извънреден състезател. Той е виртуоз. Техниката му е съвършена, а топката е като естествено продължение на тялото му и отива там, където мозъкът му пожелае.

Зидан е измежду най-популярните французи и е считан за народен воин, въпреки и да е потомък на алжирски имигранти. Въпреки славата си, той е изключително непретенциозен и не обича изявите. А това ни предизвика да ви разкрием забавни обстоятелства към този популярен футболист.

1. Корените

Овчарчето Смаил Зидан напуща родния си дом в селцето Огмун Атх Слиман, Кабилия, в Алжир на 15 години, с цел да търси щастието си в Париж. Но животът в столицата се оказва прекомерно сложен за алжирските емигранти. След 10 години работа като строител, той взема решение да се върне назад в Алжир.

Преди това навестява свои родственици в Марсилия. Там се среща с любовта на живота си – Малика, и се женят. Заживяват в северното предградие на Марсилия – Ла Кастелан. Смаил стартира работа като нощен надзирател на магазин и макар оскъдицата съумява да се грижи за фамилията си.

2. Иронията

 10 любопитни обстоятелството за Зинедин Зидан

Преди да се задоми, Смаил претърпява какво ли не, до момента в който стъпи на краката си във Франция. Той даже е заставен да води клошарски живот. Нанася се в един изоставен градеж в квартал “Сен Дени ”. По подигравка на ориста през днешния ден, на същото това място, се издига “Стад дьо Франс ” – стадионът, на който синът му Зинедин Зидан вкара двата гола във финалния мач с Бразилия през 1998 година и прави Франция международен първенец по футбол.

3. Семейството

A post shared by zidane (@zidane) on Jul 14, 2019 at 12:20pm PDT

Зинедин Язид Зидан e роден на 23 юни 1972 година в Марсилия, в фамилията на Смаил и Малика Зидан. Той е най-малкото от общо петте деца. Има още трима братя и една сестра. Най-големият – Маджид оказва помощ за благосъстоянието на фамилията, Лила се интересува от просвета, а Фарид, Нуредин и Зинедин се захващат със спорт. Фарид играе футбол, само че по-късно става джудист.

По време на военната си работа в Алжир се бори за един от тамошните клубове и става вицешампион на международното състезание по джудо за военни. На Нуредин му потръгва във футбола и едвам 14-годишен получава предложение от “Сент Етиен ”, което обаче е отхвърлено от татко му с аргумента, че е прекомерно дребен да се разделя със фамилията.

4. Началото

A post shared by zidane (@zidane) on Jun 4, 2019 at 3:41am PDT

Започва да играе футбол на пет години със съседските деца на площада пред магазина, в който работи татко му. Но за разлика от останалите хлапета, в главата на Зидан към този момент е посято семенцето, че ще стане богат, с цел да помогне на фамилията си и това ще стане, с помощта на футбола. Нищо друго не го интересува. Нито учебното заведение, нито заниманията.

На 9 години стартира да играе за “Фореста ”. Година по-късно към този момент е трансфериран в “Сен Анри ”, а не след дълго и в “Септем-Ле-Валон ”. Жан Варо, един от скаутите на “Кан ”, вижда отличната игра на момчето и отива непосредствено при родителите му, с цел да изиска “краката му ”. Но Смаил към този момент е спрял един от синовете си. За благополучие, тук отвод няма, само че има условия: клубът би трябвало да обезпечи на сина му приемно семейство. Така Зидан отива в “Кан ”.

5. Любовта

A post shared by zidane (@zidane) on Jul 7, 2019 at 2:02am PDT

Докато играе за “Кан ”, Зизу живее в интернат. Там се среща с дамата на живота си. Тя е Вероник Лентиско-Фернандес и е студентка по биология в локалния факултет. Корените ѝ са испански и неслучайно е една от най-изящните танцьорки в влиятелната школа на мадам Росела Хайтауър.

И тя като Зинедин произлиза от оскъдно семейство на татко строителен служащ и майка стопанка. Женят се през 1994 година, а любовта им е толкоз мощна и същинска, че от нея се раждат четиримата им сина – Енцо, Лука, Тео и Елиас.

6. Прякорът

A post shared by zidane (@zidane) on Apr 24, 2015 at 7:31am PDT

Талантът на футболиста е видян, само че защото треньорът на “Марсилия ” го афишира за прекомерно муден, през лятото на 1992 година Зинедин се озовава в “Бордо ”. Там треньорът Ролан Курбис го взема под крилото си и му измисля прякора Зизу, с който французите го назовават и до през днешния ден.

Това става, откакто съотборникът му в “Бордо ” Жан-Франсоа Даниел се провиква на терена “Ziz, ou? ” или “Зиз, къде? ”, до момента в който се пробва да отгатне къде тъкмо Зидан ще му подаде топката. Треньорът е безапелационен: “От през днешния ден си Зизу и толкоз! ” Следват триумф след триумф и трансфер след трансфер.

7. Салфетката

A post shared by zidane (@zidane) on Jan 26, 2015 at 9:26am PST

Във възхода на кариерата на Зизу, строителният магнат Флорентино Перес излиза с плана “Галактикос ” – желае всяка година да прибавя към състава на Реал Мадрид по една международна звезда. А не е ли Зидан тъкмо такава? По време на вечеря за премиите на Шампионската лига в Монако, Флорентино измисля талантлив проект, с който да притегли французина, само че и да избегне вероятно наказване.

Зидан има контракт с Ювентус до 2005 година, което значи, че не може да договаря с други тимове. Знаейки това, Перес написа на една салфетка “Искаш ли да дойдеш и да играеш за Реал Мадрид? “, на което Зидан дава отговор с “Да “. Преговорите сред Ювентус и Реал са тежки и продължителни, само че когато са препоръчани 75 милиона евро, управлението на италианския клуб се съгласява да го продаде. Французинът става най-скъпият футболист за своето време.

8. Отказът

На 25 април 2006 година Зидан афишира, че ще приключи кариерата си след Световното състезание в Германия. Лебедовата му ария е незабравима. Не единствено за почитателите му, само че и за всеки футболен ентусиаст. Особено последният мач с Италия в Берлин. Срещата е инфарктна. Зизу вкарва дузпа във вратата на Буфон, само че малко по-късно Марко Матераци изравнява. Мачът влиза в продължения.

В 110 минута Зидан не помни всички уроци на Курбис и изпуска нервите си. Задържан е за фанелката от Матераци и разменя няколко реплики с него. След това, изненадващо за всички, го удря с глава в гърдите. Италианецът пада като отсечен, а аржентинският рефер Хорацио Елизондо поставя завършек на кариерата на Зидан с червен картон. Без водача си, французите изтървават купата след дузпи.

9. Наградите

A post shared by zidane (@zidane) on Jun 4, 2017 at 1:00am PDT

Въпреки злополучния край, Зидан има величествена кариера. Той е приет три пъти за най-хубав футболист в света през 1998, 2000 и 2003 година; за най-хубав футболист в Европа през 1998 година. През 2004 година УЕФА го афишира за най-хубавия състезател през последните 50 години. През 2016 година е разгласен за най-хубавия френски футболист в историята съгласно “France Football ”.

С френския народен тим от 1994 до 2006 година Зидан става международен първенец през 1998 година и европейски първенец през 2000 година. На Световното състезание през 2006 година става най-хубавият състезател в шампионата. През 2013 година влиза в идеалния тим на всички времена на “World Soccer ”. През октомври 2017 година на Най-добрите футболни награди на ФИФА Зизу е приет за най-хубав треньор в света след втората си поредна победа в Шампионската лига с Реал Мадрид, каквато никой не e съумял да донесе преди този момент.

10. Благотворителността

A post shared by zidane (@zidane) on Oct 14, 2016 at 8:43am PDT

Освен с феноменалната си игра, Зидан ще се запомни и с многото си благотворителни прояви, със скромността и огромното си сърце. Става дипломат на благосклонност към Организация на обединените нации, като по този метод се причислява към битката против бедността в света. Освен това работи и за специфичната стратегия на Организация на обединените нации за даване на безплатна и неполитизирана помощ, по време на която посещава заболели деца в Реюнион по Коледа.

Спонсорира Европейската асоциация за битка с левкодистрофията и бедността. Участва постоянно в благотворителни мачове в помощ на потърпевши при наводнения, трусове, пожари. След края на кариерата си се връща към корените си в Алжир. Занася голямо подаяние от медикаменти и санитарни материали в родното село на татко си и се среща с децата там, с цел да ги окуражи и да им подсети, че всеки може да преуспее, даже и наследник на небогати алжирски мигранти.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР