Зимният туристически сезон в България е в разгара си дори

...
Зимният туристически сезон в България е в разгара си дори
Коментари Харесай

Още от същото: Как върви зимният сезон в България?

Зимният туристически сезон в България е в разгара си даже на открито времето да е пролетно. Ски пистите са отворени, резервациите за идните месеци вървят с цялостна мощ и всичко наподобява оптимистично за Зима 2023/2024. Въпреки това за поредна година бизнесът самичък избавя сезона, излиза наяве от туристическия отрасъл в два от най-големите ни зимни курорта – Пампорово и Банско.
Пропуснати благоприятни условия
Според Малин Бистрин, ръководител на туристическия бизнес в Банско, България има доста пропуснати благоприятни условия в бранш „ Туризъм “ поради приоритизирането на доста други стопански браншове, само че не и на туризма.

Цялата туристически дейна колегия е обединена, че в действителност виждаме концентриране на погледа на държавното управление към разнообразни браншове, само че не и туризма. А той е водещ и сплотяващ бранш. Виждаме нашите съседи по какъв начин бързо напредват “, споделя Бистрин в диалог с Economic.bg.

По думите му най-важно е да се даде приоритет на евтините самолетни седалки.

Ако достъпът до една дестинация е елементарен и на ниска цена, никой няма да се интересува от цената на шопската салата “.

На същото мнение е и Мариян Беляков, изпълнителен шеф на „ Пампорово “ АД. Според него генерално през последните 20 години не се обръща задоволително огромно внимание на грижата за българския туризъм. Липсва обмисляне на рекламните акции и диверсифициране на обособените реклами. Защото това, от което имат потребност като реклама зимните курорти, изцяло се разграничава от потребностите на черноморските общини.

Именно в тази тенденция през есента на 2023 година от Министерството на туризма стартираха нова стратегия за финансиране на маркетингови действия на туристически услуги в Черноморските общини. В средата на декември бяха подписани договорите и за рекламната активност. Всъщност, новото в тази тактика е, че концепциите за акциите идват от бизнеса. И по думите на Беляков това е верният метод.

В годините е имало проблем с рекламния метод и това по какъв начин да покажем България на Европа и света. Тези неща в никакъв случай не са съгласувани с бизнеса, а е извънредно належащо това да бъде направено. През последната година и половина виждаме положителни начинания в туризма. Не че и обратно във времето не е имало такива, само че в случай че приказваме за дълготраен, резистентен метод на диференциране и на представянето на разнообразни видове туризъм в България, изрично не сме го правили по верния метод “, споделя Беляков.

Сред главните проблеми на по-отдалечените курорти, какъвто е Пампорово и цялата смоленска област, е неприятната инфраструктура.
Нов сезон, остарели проблеми за зимните курорти в БългарияРеклама, реклама и отново реклама
Това е тематиката в българския туризъм, която се разисква най-широко и провокира най-вече дискусия. От това дали е направена качествено през актуалността ѝ до бюджета за нейното осъществяване. Многократно е казвано, че бюджетът, с който разполага Министерството на туризма, под 30 млн. лева, е незабележим и по този начин не сме конкурентни на пазара.

Като вземем всичко това поради получаваме за какво нашият туризъм страда макар че имаме изключителни дадености – необикновено крайбрежие, страхотни ски курорти. Инвеститорите следва да бъдат разбирани малко повече “, споделя Беляков.

Според изпълнителния шеф на „ Пампорово АД “ в идващите години би трябвало да се промени трудовото законодателство, механизмът за подкрепяне на бизнеса, както и да се откри прецизен баланс във връзка с Данък добавена стойност ставката за другите браншове.

Трудно се приспособяваме и пазиме ползите на туризма си “, споделя Беляков.
Зимен сезон
Въпреки всичко обаче и от Банско, и от Пампорово споделят, че зимният сезон към този миг върви с положителни темпове. Основните групи задгранични туристи, които ще дойдат на зимна почивка в България тази година, обичайно са хора от Балканите – Гърция, Турция, Румъния.

Бизнесът признава, че мъчно би могло да се компенсира отсъствието на основни пазари за българския туризъм, като Израел, Украйна и Русия, макар че се работи в посока привличане на хора от по-далечни дестинации.

Според двамата представители на туристическия бизнес зимният сезон върви сполучливо поради всички вложения, които бизнесът самичък прави в подобрението на курортите. И за поредна година точно частният бранш съумява да избави сезона.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР