Зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг, чиито старт беше даден малко

...
Зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг, чиито старт беше даден малко
Коментари Харесай

Олимпийското домакинство - колосални разходи и никаква полза

Зимните олимпийски игри в ПьонгЧанг, чиито старт беше даден малко по-рано през днешния ден, ще костват на Южна Корея към 13 милиарда $.

Това е съвсем два пъти по-голяма сума от предварителните прогнози, които бяха за към 7 милиарда $, само че изненада няма, тъй като до този миг не е имало случай, в който държавите-домакини на олимпиадата да са съумели да се вместят в в началото заложените бюджети, се споделя в разбор на Съвета за интернационалните връзки на Съединени американски щати. Организацията на един сходен конгрес еволюира фрапантно през последните десетилетия и няма нищо общо с първите Олимпийски игри на новото време, извършени в Атина през 1896 година Въпросът за финансовата тежест стартира да се трансформира в главен проблем през втората половина на предишния век, когато и разноските по организацията, и приходите от посещаемост и телевизионни права стартират да порастват лавинообразно.

Много икономисти обаче са на мнение, че изгодите от семейството на сходно събитие са фрапантно пресилени, защото страните остават " натоварени " с големи задължения, които изплащат десетилетия наред. Увеличават се и критиците на механизма, по който Международният олимпийски комитет избира кой да провежда летните и зимните олимпиади.

Според тях водещият аршин не би трябвало да са плануваните разноски, а постигането на оптимално реалистични бюджети, обезпечаването на бистрота и промотирането на устойчиви вложения, които да носят социална изгода и то в дълготраен проект. Последните летни олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 година доста ясно обрисуваха финансовите аспекти на казуса. Година и половина след спортното събитие мегаполисът продължава да се бори с голямото дългово задължение, цената на поддръжката на към този момент ненужните уреди, дефицитът на средства за всички останали обществени услуги и възходящата престъпност.

Наблюдавайки този развой, бъдещите кандидат-домакини отдръпват своите предложения или фрапантно свиват плануваните вложения. Кога цената на олимпиадите се трансформира в проблем?

Прочетете цялата вест ТУК!

profit.bg
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР