Зимните олимпийски игри в Пьончан и европейското първенство в Ридана

...
Зимните олимпийски игри в Пьончан и европейското първенство в Ридана
Коментари Харесай

Биатлонистите се целят в класиране в топ 8 на олимпийските игри

Зимните олимпийски игри в Пьончан и европейското състезание в Ридана ще са приоритет за българските биатлонисти през новия сезон. Националният тим завоюва оптималните 10 квоти за олимпиадата - пет при мъжете и пет при дамите, което се случва за пръв път от игрите в Албервил през 1992 година

" Направихме добра подготовка и разчитаме на прилични резултати. Не сме променяли нещо в тренировките, тъй като се видя, че те дадоха резултат през предишния сезон. Целта ни е място в шестицата в някои дисциплини на европейското състезание и в осмицата на олимпийските игри. Гоним главно тези две огромни надпревари ", сподели старши треньорът Николай Захаров на конференция.

Състезанията от Световната купа ще останат на назад във времето през новия сезон. " Ще сортираме деликатно стартовете с оглед положението на биатлонистите, с цел да бъдат те оптимално свежи за олимпиадата ", изясни Захаров.

Националните тимове отпътуват на 10-дневен лагер в Австрия на 30 октомври. След това те ще се готвят в Поклюка (Словения) от 11 до 19 ноември. Последните четири дни от подготовката ще бъдат в Йостерсунд (Швеция), където на 24 ноември ще се организира първият старт от Световната купа.

Европейското състезание ще се състои от 24 до 28 януари. След това българският тим отпътува за Южна Корея, където на 9 февруари започват зимните олимпийски игри.

" Очаква ни много тежък и претрупан сезон. Биатлонистите ни съвсем няма да се прибират в България до олимпиадата. Лятната подготовка мина сполучливо. Всички са здрави, което е най-важното ", разяснява ръководителят на Българската федерация по биатлон Екатерина Дафовска.

" В Световните и Европейските купи ще дадем късмет на някои по-млади състезатели, измежду които Милена Тодорова и Кристиан Стоянов, само че по принцип ще разчитаме на одобрените към този момент биатлонисти ", сподели още олимпийската шампионка от Нагано 1998.

Най-големите български очаквания в биатлона са свързани с Владимир Илиев и Красимир Анев. Заявка за положително показване даде и Антон Синапов. През предишния сезон тримата приключиха в топ 13 в спринта на международното състезание в Хохфилцен. Анев зае шесто място и имаше действителен късмет за орден, а 23-годишният Синапов впечатли с 11-а позиция, като беше най-младият играч в топ 20.

Шампионатът в Хохфилцен беше предшестван от историческа купа на Владимир Илиев и общо три медала от европейското състезание в Душники Здруй. Другите два бяха на Анев - сребро в самостоятелното и бронз в спринта.

" Тренирах добре през лятото. Смятам, че направих по-добра подготовка спрямо предишния сезон. Здрав съм. Надявам се да се опазя до олимпийските игри и там да покажа максимума, което до момента не съм успявал да направя. Поставяме си високи цели, пък ще забележим какво ще стане ", разяснява Илиев.

Синапов се надява да продължи възходящото си развиване. " През предишния сезон на някои стартове демонстрирах положителни резултати. Надявам се да съумея най-малкото да ги повторя. Годината е по-специална, тъй като е олимпийска. Там ще бъдат ориентирани всичките ни старания - както самостоятелно, по този начин и в отборно ", сподели той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР