Зимните ни курорти Банско и Боровец отчитат все повече анулирани

...
Зимните ни курорти Банско и Боровец отчитат все повече анулирани
Коментари Харесай

Топлата зима и липсата на сняг удрят ски курортите на България

Зимните ни курорти Банско и Боровец регистрират от ден на ден " анулирани резервации ". След рестриктивните мерки в пътуването поради пандемията през зимата на 2021-а и 2022 година, този път туристи се отхвърлят от резервираните си почивки поради капризите на времето и по-точно неналичието на сняг, написа СЕГА. Подобно е ситуацията в цяла Европа, където също няма положителни условия за каране на ски.

Хотелиери от Банско, Боровец и Добринище се жалват, че поради топлото време не може да се разчита на оръдията за неестествен сняг, които основават завивка при температури под нулата. За да не губят клиенти, хотелиерите презаписват почивките на български и задгранични туристи за края на януари, февруари и даже март, за когато се чака да има сняг.
 Боровец и Банско остават най-изгодните ски курорти в Европа
С нови, по-високи цени: Боровец и Банско остават най-изгодните ски курорти в Европа

Класация на Post Office Travel Money

Прогнозата за захлаждане в средата на януари, когато може да падне сняг и в допълнение да се пуснат оръдията за изкуствена завивка, дават ненапълно очаквания на българските зимни курроти, че сезонът няма да бъде напълно на загуба. Все още обаче всичко е в областта на вероятностите. 

Добрият образец

Към момента Пампорово е зимният курорт у нас, който съумява да удъри ситуацията. Родопският ски курорт се оказва един от дребното в Европа с отворен ски център. В него работят 7 писти и 5 лифта.

" Курортът е цялостен и няма анулирани резервации, като сме цялостни и за този и идващия уикенд ", разгласи пред TravelNews Таня Маринова - маркетинг шеф на " Пампорово " АД.

Чужди туроператори са пренасочили чартъри от другите курорти към Пампорово - най-много с английски и ирландски туристи.

На този декор в края на миналата 2022 година  България още веднъж оглави  на Post Office Travel Money за най-изгодните ски курорти в Европа, както беше и през по-голямата част от последното десетилетие. Важно е да отбележим, че общата цена на ски почивката у нас е изчислена въз основата на цената на шестдневна ски карта и наем на ски/обувки за един човек плюс ски учебно заведение (пет-шест половин дни), набор от питиета и обяд на пистите.

Боровец е най-изгодният ски курорт за възрастни скиори, като престоят в първият български курорт съгласно класацията коства £506.03 (1152.18 лева), за съпоставяне през 2021 година година сумата е била с близо 16.5% по-ниска или £434.51 (989.34 лева).

Пиринският курорт Банско предлага най-хубавата цена за четиричленно семейство в Европа - £1,547.56 (3523.65 лева). Тази сума се усилва на годишна база с към 14% или с £189.39 (431.22 лева). Банско влиза в челната тройка и на най-изгодните курорти за възрастни скиори - с общи разноски от £537.08 (1222.88 лева), макар че общата сума за 6-дневния престой се усилва с 10% по отношение на зимния сезон на 2021 година.

Цените са сходни и тази зима. Остава единствено да натрупа сняг, да се задържи и да се запълнят многото към този момент анулирани резервации за отмора. Добрата вест за Банско към този момент пристигна по време на публикуването на тази публикация - в ски курорта най-накрая заваля.
 България е третият максимален експортьор на ски в Европейски Съюз
България е третият максимален експортьор на ски в Европейски Съюз

Страната ни е изнесла 630 800 чифта ски и самостоятелни сноубордов
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР