Зимните курорти са против въвеждането на зелен сертификат за допускането

...
Зимните курорти са против въвеждането на зелен сертификат за допускането
Коментари Харесай

Зимните курорти са против зеления сертификат за лифтовете

Зимните курорти са срещу въвеждането на зелен документ за допускането до лифтовете. Мярката не е обсъждана и съгласувана с бизнеса, разясниха пред TravelNews представители на сдруженията, които държат ски инфраструктурата в Боровец, Банско и Пампорово. Министърът на туризма Стела Балтова предлага въвеждането на зелен документ за качването на лифтовете в зимните курорти, разгласи тя в "Денят стартира " по Българска национална телевизия. Мярката ще залегне в здравния протокол за идния сезон, който би трябвало да бъде признат до края на седмицата. Зелени документи бяха въведени и в останалите конкурентни зимни дестинации, сподели Стела Балтова.
„ Мярката за въвеждането на зелен документ за лифтовете не е обсъждана с бизнеса и преди да се вземе сходно решение, се надявам да ни поканят на среща. Ние изрично сме срещу подобен документ, тъй като над 90% от лифтовете са открити “, съобщи за TravelNews Благовеста Томова, ръководител на Съюза на хотелиерите в Боровец и шеф в „ Бороспорт “ АД, което стопанисва ски оборудванията в курорта. Тя акцентира, че са нямали проблеми с ограниченията през миналия зимен сезон. Спазвани са от всички туристи.
„ Въвеждането на зелен документ за лифтовете би трябвало да бъде в съгласие с бизнеса, а не да го научаваме от медиите. Не може да се взима едностранно решение “, разгласи Иван Обрейков, маркетинг управител на „ Юлен “ АД, което стопанисва ски инфраструктурата в Банско. Той също акцентира, че множеството лифтове са открити. В кабинките става течение и всички са наложително с маски. Освен това се прави стерилизация. Според Обрейков мярката е дискриминационна и ще отблъсне туристите, тъй като да вземем за пример в градския превоз, междуселищния и влаковете няма условие за зелен документ. Струпването на хора в превоза е доста по-голямо от лифтовете.
„ Изискването за зелен документ за лифтовете минава към този момент всевъзможни граници. Това е цялостна и тотална безумица. Нямам думи “, разяснява Мариян Беляков, изпълнителен шеф на „ Пампорово “ АД, което стопанисва инфраструктурата в Пампорово и Чепеларе. В двата курорта няма кабинкови лифтове. Според него не е обикновено да се изисква зелен документ навън. Това значи за всяко качване на лифта хората със ски и щеки да демонстрират документ. "Мярката ще докара до банкрути в зимните курорти ", акцентира Беляков.

Хотелиерите в зимните курорти считат, че мярката ще докара до отлив на туристи, най-много на българите. Те имат намерение да изпратят протестни писма до премиера Стефан Янев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР