Зимната ваканция у нас без представяне на отрицателен резултат от

...
Зимната ваканция у нас без представяне на отрицателен резултат от
Коментари Харесай

Туристи само от четири страни идват без PCR тест в България

Зимната почивка у нас без показване на негативен резултат от PCR тест ще бъде допустима за жителите на едвам четири от останалите 26 държави-членки на Европейския съюз, демонстрира информация на „ Монитор “. Правителството стяга граничните ограничения поради върлуващия в Общността нов вид на ковид - Омикрон.

Според цветовата карта за разпространяването на COVID-19, 22 от страните в Европейски Съюз се намират в алената зона на България, три са в оранжевата, а единствено една попада в зелената - Румъния. Така се оказва, че жителите на по-голямата част от европейските страни ще се наложи освен да са имунизирани или преболедували болестта, само че и да дават негативен резултат от PCR тест при влизане в страната.
Надежди за добър зимен сезон в туризма
Около половин милион по-малко зимни туристи пристигнаха в България, в сравнение с преди пандемията. Може да достигнем 1,2-1,3 млн. туристи през...
Прочети повече
Последната заповед на здравния министър проф. Асена Сербезова гласи, че жителите на Унгария, Финландия и Чехия в този момент могат да влизат в България, единствено против един от съставените елементи, включени в цифровия Коронавирус документ - ваксина, документ за преболедуване или отроцателен PCR. Макар Румъния към момента да се намира в зелената зона, живеещите в северната ни съседка също ще би трябвало да показват здравен документ.

От 19 януари в действие ще влезе и правилото, че деца от 12 до 18 година, които идват от страна в „ алената зона “, ще се позволяват на територията на страната само против PCR, изработен до 72 часа преди влизането в страната. Ако не показват подобен документ, те ще бъдат сложени под 10-дневна карантина. 

На фона на новите здравни ограничения зимният сезон у нас досега протича при идеални условия и цялостни курорти. „ Започва да се следи спад в записванията и даже има сторниране на ваканции и чартъри “, разяснява министърът на туризма Христо Проданов по време на чуване в отрасловата комисия в Народното събрание, съобщи travelnews.bg. По думите му oтменянето на полети и почивки в България се дължи главно на утежняването на епидемиологичната конюнктура в страната. Последните данни на Министерството на туризма сочат, че зимните курорти Банско, Боровец и Пампорово са отчели растеж от 30-40% на туристите при започване на сезона.

Британците, почивали у нас да вземем за пример, са се усили седем пъти в интервала декември 2020 – 2021 година Очакванията на ведомството обаче са, че засилващата се вълна от Омикрон във Англия ще провокира всеобщи отводи. Сериозен риск от отменяне на резервациите основават и спомагателните разноски, които фамилиите ще би трябвало да създадат за PCR проби. Ресорният министър смята, че в случай че още веднъж би трябвало да бъде натрапен локдаун, то той би трябвало да бъде годен освен за бранш туризъм, само че и за всички останали. С цел отбягване на този вид и гарантиране сигурността на българските и задграничните посетители в родните курорти се разисква и обособяването на карантинни хотели. Разходите за престой е планувано да се поемат от страната.
Руски специалист: Омикрон смъква смъртността, може би този вид ще постави завършек на пандемията
Вариантът Омикрон предизвиква относително лек ход на болестта и понижава смъртността до 0,1% измежду инфектираните. Това мнение изрази дире...
Прочети повече
Проданов и ръководителят на Комисията по туризъм Илин Димитров показаха опасенията си от различен сериозен проблем, пред който е изправен секторът - дефицитът на личен състав. “За мен най-важният приоритет е да стартира организация за разрешаване на компликациите с фрагментите ”, безапелационен бе министърът, като добави, че ще се търси спомагателна опция за дуално образование - възпитаници и студени от профилираните техникуми и академични специалности да могат да посещават стажове и практики в туристическите обекти. Предвидено е да бъде облекчена и процедурата за наемане на работа на жители от трети страни. Друго предложение на министерството е ваучерите за храна да стартират да важат и за туристически услуги. Според Проданов по този метод българите ще бъдат подтиквани да останат в страната за своята лятна или зимна почивка.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР