Зимната Олимпиада в Пьонгчанг е към своя край. Както винаги

...
Зимната Олимпиада в Пьонгчанг е към своя край. Както винаги
Коментари Харесай

Историята на най-невероятния златен медал на Зимна Олимпиада

Зимната Олимпиада в Пьонгчанг е към своя край. Както постоянно на сходен огромен конгрес, Игрите имаха своите красиви истории, свързани с дълго чакани триумфи, велики завръщания или просто с олицетворението на олимпийския принцип, че присъединяване е по-важно от класирането.

Ето някои ярки истории от Пьонгчанг:

Запознайте се с най-лошата, само че и най-хитра скиорка на Олимпиадата

Как един скиор сбъдна фантазията на умрелия си брат да бъде на Олимпиада

Пътят от гибелта до бронзовия орден в Пьонгчанг

В тази публикация обаче ще ви върнем обратно в годините към една друга зимна Олимпиада, тази в Солт Лейк Сити, и считаният за най-късметлийски олимпийски първенец в историите на Игрите. Човек с доста шанс, само че който преди този момент минава през доста компликации, с цел да стигне до сензационния триумф през 2002 година.

Запознайте се със Стивън Брадбъри , австралиец, играч по шорттрек. През 19994 година Брадбъри се трансформира в един от първите австралийски медалисти на Зимна Олимпиада след бронза в щафетата на 5000 метра в Лилехамер.

Той обаче отпада в самостоятелните съревнования, а малко по-късно на Световна купа в Монреал идва първата от двете му ужасяващи травми. "Приземих се на гърба на кънката на различен играч. Човек с моите размери има 5 литра и половина кръв, а аз изгубих 4 от тях за 60 секунди ", споделя Брадбъри.

Той се завръща на леда, с цел да взе участие на Игрите в Нагано през 1998-а. Но и тогава ориста го изоставя. "Бях в топ 10 на света, само че имах най-ужасният вероятен случай на хранително натравяне преди надпреварата на 1000 метра. Пързалях се, само че 2 дни бях повръщал непрекъснато и даже не погледнах резултатите. "

2 години по-късно и 20 месеца преди идната Олимпиада в Солт Лейк Сити, Брадбъри претърпява подготвителен случай, който съвсем поставя завършек на кариерата му. "Разбих главата си в мантинелата и счупих врата си. Имах голяма шина, забита в главата ми. Стоях 2 месеца и половина в това нещо и трябваше да помисля за огромната картинка, какво съм направил в спорта и какво следва за мен. "

"Докторът ми ми сподели, че повече в никакъв случай няма да се плъзвам. Затова отидох при различен доктор. В главата ми, нямах различен избор с изключение на да завърша това, което съм почнал. "

И по този начин идва Солт Лейк Сити .

Брадбъри към този момент е в края на кариерата си. Знае, че няма силите да се бори с най-бързите в спорта и се надява просто да постави заслужен свършек на кариерата си. Само че нито той, нито родителите му, които преди Игрите му дават хиляда $ назаем, с цел да поправи колата си и да върви с нея на тренировки, нито който и да е, е можел да си показа това, което ще последва.

В първите си три участия Брадбъри няма необикновен триумф - 10-и на 1500 метра, 14-и на 500 метра и 6-о място за Австралия във Финал Б на щафетата.

Последното олимпийско присъединяване е на 1000 метра. Австралиецът печели удобно своята серия, само че с време от 1:30.956 и самият той е наясно, че няма шансове в четвъртфиналите. Особено в случай, че ще се състезава дружно с любимеца и локален любим Аполо Антон Оно и международния първенец Марк Ганьон. Само първите двама от серията се класират напред. Брадбъри приключва трети и е приел, че към този момент е отстранен, когато научава, че Ганьон е дисквалифициран за препречване на различен играч. Така австралиецът става втори и отива на полуфиналите.

А преди тях, Брадбъри има ясна тактика, съветвана с националния треньор Ан Жанг. Той е наясно, че не може да кара с темпото на любимците, по тази причина взема решение да кара умерено зад тях и поради огромния риск в шорттрека, да се надява на конфликти и рухвания на останалите като в това време стои надалеч от заплахите. В следствие Брадбъри изяснява, че като вторият най-възрастен участник в надпреварата, е наясно, че няма никакъв късмет да кара с всички сили в четири надпревари в границите на една вечер.

На полуфинала, следвайки тактиката, Брадбъри е финален с огромно закъснение от първите. Само че трима от водачите падат, Брадбъри приключва втори и внезапно се оказва на край!

В него, Брадбъри още веднъж стои много зад останалите четирима (Оно, повторен международен първенец, Ан Хюн-Соо, Ли Жиажун с 10 златни медала от Световни шампионати и трикратният международен първенец Матьо Туркот. И на последния завой се случва немислимото. Голямото напрежение в битката за медалите взима връх, в поредност от рухвания в границите на 3 секунди и четирима се строполясват на леда и австралиецът минава умерено около тях, с цел да завоюва олимпийското злато!

С триумфа Брадбъри стана първият австралийски олимпийски първенец от зимни Игри, а случилото се му донесе моментална популярност по целия свят. След огромния триумф той поставя завършек на кариерата си, а в следствие имаше и къса кариера в моторните спортове.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР