Зимата вече настъпи в Босна. Хиляди бежанци, които влязоха в

...
Зимата вече настъпи в Босна. Хиляди бежанци, които влязоха в
Коментари Харесай

Без решение: В Босна хиляди мигранти са в риск

Зимата към този момент настъпи в Босна. Хиляди бежанци, които влязоха в страната, надявайки се да преминат през границата към Хърватия - и по този метод към Европейския съюз - към момента са тук. И за доста от тях, когато температурите през нощта спадат много под нулата, неуместните условия в бежанските лагери бързо се трансформират в рискови.
Проблемът остава неуреден с години. Всяка година по това време международните организации показват картината в някой от бежанските центрове в страната.
Примери за това единствено в Actualno.com има задоволително: С наближаването на зимата управляващите в Босна и Херцеговина (БиХ) бързат да предотвратят филантропична рецесия за хиляди насочили се към Европейски Съюз мигранти, които спят без подобаващ заслон при снижаващите се температури. Бедната балканска страна се трансформира в спирка по новия път към Европейския съюз за мигрантите, бягащи от войната и бедността в Азия, Близкия изток и Северна Африка. Така стартира разбор, оповестен предходната година.
За неприятните условия в лагерите в Балканските страни също сме предупреждавали:
 - Хърватските управляващи накърняват човешките права на мигрантите и упражняват върху тях редовно принуждение, твърди отчет на неправителствената организация „ Мрежа за наблюдаване на насилието по границите ” (Вorder violence monitoring network), която се занимава с правата на бежанците и мигрантите. Статията можете да прочетете ТУК. - През последните дни осведомителните организации оповестиха за случай, в който 12 мигранти са били „ заключени в кафези “ в босненски бежански център. Сега се оказва, че в клетката е имало и 3-годишно дете, написа английският вестник Independent. Две иракски фамилии от седем възрастни и пет деца са били арестувани в бежански център, ситуиран наоколо до границата сред Босна и Херцеговина, и Черна гора. За фрапиращия случай можете да ПРОЧЕТЕТЕ ТУК.
Историята през днешния ден е от няколко приемни центъра, като този Бира в Босна, който предлага съществени улеснения. Мениджърът на лагера Амира Хадимехмедович споделя пред BBC, че да отпращаш хората е покруса.
" Кара те да се чувстваш извънредно, в случай че кажеш: " Съжалявам, че не мога да ти оказа помощ ", а когато е студено, това е още по-ужасно ”, споделя тя.
" Местната власт забрани нови идващи в Бира. Около 2000 души са сега на открито без подобаваща отбрана ", показа тя.
Стотици от тях са отседнали в палатки във Вучак – лагер, издигнат върху бивше бунище, покрай границата на Босна с Хърватия.
През последните седмици снеговалежът по планините към Бихач направи живота там още по-опасен.
В лагера за мигранти във Вучак край Бихач няма течаща вода или подобаваща санитария.
След визитата си във Вучак, комисарят по правата на индивида на Съвета на Европа Дуня Миятавич съобщи, че е „ нечовешко и неприемливо “ хората да бъдат „ насъбрани в калта “ без течаща вода или съответни санитарни условия.
" Условията на живот на стотици човешки същества в спонтанния лагер във Вучак са срамни. Този лагер в никакъв случай не е трябвало да бъде отварян ", сподели тя в изказване.
" Сега е незабавно да се реалокират тези хора и да им се обезпечи обичайно настаняване ", добави тя.
Общинските управляващи в Бихач също признават неговата некомпетентност.
Но съветникът на кмета Един Моранкич споделя, че е незаслужено да се чака дребен град като Бихач да поеме отговорност за мигранти и бежанци.
" В началото локалните хора имаха съпричастност и схващане към проблемите на мигрантите. Но имаше и проблеми с неработещото държавно ръководство. Ние усещаме, че нашето държавно управление ни е изоставило. "
Дърк Панерт пристигна от Дортмунд, с цел да провежда мобилна интервенция за подкрепяне, която в началото помагаше на хората във Вучак. Сега той концентрира напъните си върху тези, които спят съвсем навън в залесената околност по продължение на границата.
" Това са хора без обувки и чорапи и постоянно единствено [с] един комплект облекла ", споделя той. " Те не могат да оцелеят по този начин. "
Нищо чудно, че доста от хората, намерили места в приемните центрове възнамеряват да останат там до края на зимните месеци.
Хасан от Бангладеш и желае да замине за Германия или Франция.
Но той показа пред Би Би Си, че едно легло в центъра Международната Организация на Мигрантите в Мирал, в преустроена фабрика за PVC порти, покрай граничния град Велика Кладуза, е доста по-добро от алтернативата да замръзне в Босна.
" Всички хора тук са в сигурност. Може би след февруари още веднъж ще се опитам да отида в Хърватия, Иншалах ", споделя Хасан.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР