Зимата вече е тук, а всички знаем, че студеното време

...
Зимата вече е тук, а всички знаем, че студеното време
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Яжте кисело зеле, туршии и луканка срещу ...

Зимата към този момент е тук, а всички знаем, че студеното време подготвя към развиването на всевъзможни настинки, вируси, грипове и инфекции.

Вечният въпрос е по какъв начин да се предпазим и то с натурални средства, защото надали някой би желал да се тъпче с хапчета, в случай че не е извънредно неотложно.

Проф. доктор Тодор Кантарджиев, шеф на Национален център за заразни и паразитни заболявания, разкри кои са най-хубавите храни, предпазващи от грип, и какво би трябвало да вършим, с цел да успеем да се измъкнем от клопката на заболяванията тази зима, написа Edna.bg.

" Криворазбрана неустрашимост е да вървиш болен на работното място. От години на всички места по света рекомендациите са, щом си болен, да си останеш няколко дни у дома, прилагайки изписаното лекуване. В никакъв случай да не отиваш измежду сътрудниците си ", разяснява той.

Той изясни и по какъв начин можем да понижим сами риска от заразяване с грип:

" Най-напред да се заобикаля контактът с заболели хора, а даже и с очевидно здрави хора - да се контактува на най-малко метър разстояние един от различен, да се употребяват антимикробни хигиенични кърпички, а ръцете да се измиват добре и постоянно. Да се дезинфекцират повърхностите към нас, изключително в случай че контактуваме с доста хора. А когато против нас има кашлящ или кихащ, да сложим преграда пред устата ни - като маска. Не може да кажем, че тя би трябвало да се носи непрекъснато, само че вкъщи този, който е болен, не би трябвало да я смъква. В противоположен случай ще болести околните си и доста елементарно - децата.

Лицето не би трябвало да се допира с немити или недезинфекцирани ръце, изключително устата, очите и носа. Защото, в случай че сме пипали повърхнина, върху която преди този момент са попаднали капчици секрет от кашлящ или кихащ човек, ще пренесем вируса върху себе си ".

Специалистът изясни и каква храна е потребна против вирусите:

" Съветвам да употребяват в неголеми количества разнообразна храна. Да залагат на класическата българска кухня, която е извънредно добра в зимното време - с изразходване на кисело зеле и туршии. Векове наред и до момента те са източник на витамин С в студените месеци, до момента в който се появят зеленчуците. Т.е. киселото зеле и туршиите са имуномодулатори.

Препоръчителни са също цитрусовите плодове. А в случай че липсва слънцегреене, може в допълнение, само че не дълготрайно, да се приема витамин Д.
Експертът уточни, че най-хубавите имуностимулатори са зрялото саламурено сирене, киселото мляко, естествено ферментиралите туршии с дрожди и лактобацили, както и неповторимите български салами като суджуците и луканките, които също съдържат естествени микроорганизми.
Свързани вести Как да създадем най-вкусното кисело зеле малко по малко Киселото зеле: Легендарни свойства и изгоди на туршията
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР