Зимата в Европа може да стане пролет за Путин“, така

...
Зимата в Европа може да стане пролет за Путин“, така
Коментари Харесай

До какво ще доведе борбата на Европа и Азия за руски газ

„ Зимата в Европа може да стане пролет за Путин “, по този начин западните медии разказват неподготвеността на страните от Европейски Съюз за отоплителния сезон. Европейците виждат единственото избавление в увеличението на покупките на полутечен природен газ, само че за това ще би трябвало да влязат в битка с азиатските страни. До какви резултати може да докара сходна борба?

“Уолстрийт Джърнъл” счита, че през идващите месеци Европа ще би трябвало да се конкурира с Азия за съветския ВПГ. Авторите на публикацията допускат, че обстановката за страните от Европейски Съюз ще се изостри с наближаването на зимата и заради падащия стандарт на живот стабилността на поддръжката на Европейски Съюз за Украйна може да бъде разтърсена. В резултат на това, както предвижда изданието, на власт в Европа може да дойдат държавни управления, които ще разрушат антируската коалиция.

„ Високите цени на силата засягат европейската стопанска система и предизвикват усложнения, които ще доведат до обществени безредици. Хората ще стартират да гласоподават с празните си портфейли “, допуска “Уолстрийт Джърнъл”. „ В борбата за Украйна се отвори втори фронт – енергийна война в Европа. В тактиката на Владимир Путин няма загадка. Всичко това той разгласи през юни на икономическия конгрес в Санкт Петербург “, се споделя в публикацията.

Авторите на публикацията считат още, че „ даже при доставките на съветски ВПГ могат да стартират спирания “. „ Икономическото възобновяване в Китай след блокирането поради ковид или студената зима в Азия ще бъде опрощение за битка с Европа за износа на ВПГ, което ще докара до по-нататъшно нарастване на цените “, се споделя в материала.

„ Както при настъплението на Наполеон в Русия през 1812 година и нахлуването на Германия в Съветския съюз по време на Втората международна война, резултатът ще зависи от суровостта на времето. Това е нещо, което нито Путин, нито европейските водачи могат да управляват. Но всички са единомислещи в едно: зимата идва “, приключва публикацията.

„ Всъщност международната енергийна рецесия не стартира тази година, а доста по-рано. Това беше породено от спада в производството на сила по време на пандемията заради подразбиращия се стопански спад. Но обратно на упованията азиатските страни и Китай да вземем за пример „ разпалиха” стопанските системи си доста по-бързо. Поради това търсенето на енергийни запаси е повишено, а производството не е в крайник с него. Тези условия доведоха до по-високи цени в Азия. След това и Европа се изправи пред същия проблем”, изясни политологът и икономист Иван Лизан.

„ Проблемът на Азия е, че тя се концентрира не върху тръбопроводен газ, а основно върху полутечен газ. Но е по-скъпо, тъй като изисква огромни разноски за подготовка и превоз “, сподели специалистът.

„ ВПГ постоянно е бил по-скъп в Азия, тъй че американците и страните от Близкия изток насочиха доставките си към този пазар. Европа купува газ главно по тръби. Сега, с помощта на напъните на самите европейци, този тип енергиен запас стана доста безценен и физически нищожен. Следователно цената на втечнения газ също се е повишила “, сподели още Лизан.

„ В конкуренция с Азия Европа ще има единствено една опция - да увеличи цените за закупуване на газ. Ако цената на ВПГ в Азия изпревари цената в Европейски Съюз, тогава множеството от това, което Европа се надяваше да получи като опция на доставките по тръбите, ще отиде на Изток. Това ще изостри енергийния недостиг в Европа “, счита събеседникът.

Икономистът изясни, че " доста браншове на европейската стопанска система стават нерентабилни при цена от хиляда $ за хиляда кубически метра газ, а в Европа тя към този момент надвишава две хиляди $ ". „ Следователно европейците рискуват да бъдат изтласкани от мощните си позиции на международния пазар и тогава ще изникне въпрос за предаване на вътрешния пазар “, сподели той.

„ Азия несъмнено няма да направи отстъпки на европейците, защото те са загрижени за личните си проблеми, свързани с енергийните запаси. Например, Япония получава газ от плана „ Сахалин-2 “ и макар глобите и даже пренасочването на плана към съветска компания, японците не бързат да се отдръпват от този план, защото той е фантастично преференциален за тях “, означи специалистът.

На собствен ред Игор Юшков, специалист от Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност, също напомни, че „ международната конкуренция за втечнения природен газ продължава отдавна “.

Освен това страните се конкурират освен за съветски газ, само че и за всеки различен. На пазара на ВПГ има ясна система за ценови арбитраж - газът отива там, където цената е по-висока. Традиционно най-високите цени бяха на азиатския пазар, само че тази година цените бият върхове в Европа, заради което към 75% от международния ВПГ тече там, в това число съвсем целия съветски “, сподели източникът.

„ Вероятно западните медии в този момент приказват за конкуренция сред Европа и Азия, защото август и септември са интервалът на най-ниското ледено натоварване по Северния морски път. Сега е допустимо да изминете целия път по-бързо и без ледоразбиващ конвой, да отидете в Азия и също бързо да се върнете назад “, предложи Юшков.

Експертът също по този начин означи, че Европа няма да може да усили доставките на ВПГ. „ Всъщност през днешния ден той изкупува целия вероятен размер. Съществуващата инфраструктура е натоварена, а високите цени са подбудени от дефицит на предложение на пазара. Не се знаем дали наличните размери ще разрешат отоплителният сезон да премине умерено “, акцентира събеседникът.

„ Дори европейците да изпълнят проектите си за запълване на подземните складове с 80-90% до 1 ноември, това отново не подсигурява сполучлив отоплителен сезон. Доставките от Русия са в доста дребен размер “, счита Юшков. „ Ако казусът с турбините за „ Северен поток.1 “ не бъде решен в близко бъдеще, тогава работата на газопровода може да спре. Освен това, в случай че Украйна загуби надзор над сектора от границата, където газопроводът влиза през станция “Суджа”, тогава тя ще блокира преноса, както направи по-рано с газопровода, който минава през станция “Сохрановка “, сподели той.

„ В резултат на това ще се окаже, че всеки ден в Европа ще се доставят дребни количества газ. Това ще докара до там, че локалните управляващи ще стартират да изключват някои консуматори от енергийните запаси. Естествено, първо ще стартират да изключват промишлени предприятия, с цел да поддържат топлоснабдяването и електроснабдяването на популацията. В Европа като цяло потреблението на газ понижава заради високата му цена “, добави специалистът.

„ Тогава промишлените предприятия просто няма да могат да продават стоките си, създадени при такава цена на силата, защото тя е включена в себестойността на производството. Освен това те няма да могат да се конкурират с американските и азиатските артикули, защото там цените на силата са доста по-ниски “, сподели източникът.

„ Следователно потреблението на газ в Европа към този момент понижава. В Европейски Съюз виждаме в действителност деиндустриализация, промишлеността замира. Все още не може да се каже с какъв размер ползване европейците ще влязат в отоплителния сезон”, акцентира Юшков. Събеседникът също по този начин изрази убеденост, че Европа „ никога няма да откаже нито съветски природен газ, нито ВПГ “. „ Освен това те желаят увеличение на доставките на газ, само че всеки от газопроводите имаше свои лични аргументи за понижаване “, сподели той. „ Що се отнася до “Северен поток-1”, Европа евентуално схваща нуждата от възобновяване на естествената му работа. Затова считам, че въпреки всичко ще решат въпроса с документите за турбините “, счита събеседникът.

„ Европейците също имат поради, че във всеки един миг могат да пуснат „ Северен поток-2 “, само че към този момент считат този вид за недопустим по политически аргументи. Според тях стартирането на газопровода ще значи, че са окачили бяло знаме пред Русия. Самите те политизираха този план и в този момент станаха заложници на обстановката “, сподели Юшков.

„ В същото време Русия гледа по друг метод на стартирането на „ Северен поток-2 “. Няма да го пуснем единствено за един сезон. За нас са значими гаранции за дълготрайно натоварване и работа на газопровода. Затова Русия ще упорства за спомагателни съглашения избрана част от доставките на газ за Европа да минават през " Северен поток-2 ". Европейците пък считат, че в сериозен миг ще се договорят с Русия за стартирането му, а през пролетта ще го спрат и не помнят вечно. Но това няма да се случи “, заключва той.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР