Зимата си тръгна. Но не пречи от небето да се

...
Зимата си тръгна. Но не пречи от небето да се
Коментари Харесай

Загадъчните ледени снаряди, бомбардиращи Земята: Послания от извънземни?

Зимата си потегли. Но не пречи от небето да се посипят ледени снаряди. Не вярвате, че това може да се случи? Я отново...

В късната вечер на 17 октомври 2010 година Хелга и Йозеф Рек от немския град Швебиш Гмюнд се заредили на дивана пред тв приемника, когато внезапно чули зад прозореца да се разнася мощен тропот, от който вазата на масата подскочила. Изплашените съпрузи побегнали към прозореца и видели на земята голям пай лед, олющил при рухването си стената на техния дом.

На сутринта на мястото на случая се скупчили съседи. Те любопитствали каква е била повода за трясъка, пръснал подредените на височина край стената им цепеници за огрев. Йозеф изначало им посочил дупката, оставена в земята от падналия мразовит откъслек. А по-късно извадил и ледения „ снаряд ” от хладилника си. Той тежал тъкмо пет кг.
Съвпадение
Една седмица по-рано, на 10 октомври, сходна „ бомба ” паднала от небето над Кобълстън-Корт, щата Пенсилвания. Тя уцелила крушово дърво в градината на 52-годишния психиатър Бил Шнайдър. Той си седял в кабинета и работел на компютъра, когато чул пронизителен звук, последван от мощния лай на съседските кучета. Психиатърът се доближил до прозореца и видял парчето лед с размери на футболна топка.

Леденият откъслек тежал още веднъж към пет кг, както оня в Швабиш Гмюнд. Диаметърът му бил към 21 сантиметра – задоволително огромен, с цел да пробие покрива или да аргументи щета върху паркирания пред къщата автомобил. „ Малко евентуално е леденото кълбо да е дохвърчало от космоса – заключил след огледа Питър Алън, доцент в катедрата по астрономия във Franklin & Marshall College.- Той не би дохвърчал до Земята, а би се разтворил в атмосферата. Освен в случай че в началото размерите му не са били колкото на една къща ”.

Действително, чистото небе над главите ни не е толкоз безвредно, колкото наподобява на пръв взор. Понякога от него падат тежки предмети, застрашаващи освен живота на хората на земята, само че и представляващи мистерия за учените по целия свят. Експертът Роналд Уилис решил да се заеме съществено с това предизвикателство и потърсил мнение от редица академични учени. Представителят на Института Дрекел споделил по този мотив: „ Заявявам с цялостна убеденост, че тези ледени парчета не могат да бъдат с метеорологичен генезис ”.

Професор Рене от Лабораторията по атмосферни и галактически проучвания в университета в Колорадо добавил: „ Няма задоволително учредения за метеорологическите теории за „ ледопадите ”. Аз мога да кажа съвсем уверено, че известните понастоящем на науката атмосферни процеси просто не са в положение да образуват или удържат във въздуха такива ледени части ”. И все пак те не престават да се образуват и да падат на земята със забележителна регулярност.
Грохот
На 31 януари 2010 година ледена топка с диаметър 16 см паднала към 20 ч. върху покрива на четириетажна жилищна кооперация в квартал Санта Тереза в испанския град Баракалдо. Беатрис Моралес и Ноеми Перес, играчи от локалния хандбален клуб Zuazo, в този миг се намирали в квартирата си на третия етаж. Чувайки грохота, те решили, че евентуално е резултат от ремонта, с който съседите под тях тормозели ушите им от седмица.

На същата дата – 31 януари 2010 година, само че на другия завършек на света в Импхал, столицата на индийския щат Манипур, петкилограмов мразовит снаряд пробил тенекиения покрив и паднал на пода в кухнята на Сухрам Джугешвар. „ Бяхме полегнали да си починем, когато чухме грохота. Скокнахме и изтичахме до кухнята, къдете видяхме ледените парчета ”, разказал синът на стопаните Раджив.

Астрономът Тхокчома Мейнуа, който се заинтригувал от новината и посетил дома на „ бомбардираните ”, изказал догатката, че леденият пай е бил изхвърлен инцидентно от системата за поддръжката на галактически транспортен съд. В момента на случая небето било ясно и безоблачно. Журналисти развили концепцията на Мейнуа, като предположили, че ледът може да се е откъснал от свръхзвуков аероплан. Но извършеното следствие посочило, че нито нормални, нито свръхзвукови летателни апарати на това място и по това време не е имало. Пък и авиационни експерти уверявали, че образуването на такива ледени блокове по обшивката на самолетите е невероятно. А историческите информации сочели, че сходни феномени в разнообразни елементи на света е имало още преди изобретяването на летящите обекти.
Минало
Още през 1802 година, да вземем за пример, в Унгария от небето паднал мразовит блок, който тежал над 100 кг. Няколко ледени блокчета с дължина към 30 см всяко, паднали на земята в Дербишир, Англия, на 12 май 1811 година На 22 май 1851 година ледена „ бомба ” с размери на тиква паднала в Бангалор, Индия. 12 години по-късно още една шесткилограмова „ тиква ” от лед се приземила в Холандия. А съгласно хрониките през 1725 година в Серингапатам, Индия от небето паднал мразовит блок с „ размери на огромен слон ”. Той се разтопил на 30-градусовата горещина чак след три денонощия.

Английският капитан Блекистон по време на едно от пътуванията си записал в корабния дневник, че на 14 януари 1860 година, на към 300 благи от нос Добра Надежда, неговият транспортен съд попаднал в мощна стихия, по време на която ярка гръмотевица разцепила небето, след което морският съд бил засипан с град. Късовете, надупчили палубата били от безусловно транспарантен лед и с размери на керемиди.
Жертви на набези
На 10 януари 1950 година в Дюселдорф ледено копие с дебелина 15 см и дължина 182 см пронизало дърводелец, който ремонтирал покрива на дома си.

През август 1990 година от сходно нахлуване потърпевш англичанинът Стивън Пакеринг, уцелен в главата от мразовит пай с размерите на детска топка. След удара той ослепял отчасти.

На 20 януари 2000 година в испанския град Суфли 62-годишна собственичка на магазин за тютюневи произведения си вървяла по улицата, когато мразовит пай с тегло към кг я фраснал по гърба. Жената припаднала от болката. Откарали я в болничното заведение със счупена ключица, написа " ".

На 25 януари 2000 година в италианския град Анкона ледена бомба с тегло към 750 грама се приземила право върху главата на 24-годишния Масимо Джиунти. За негов шанс тъкмо този ден, преди да излезе от вкъщи си решил, че е мразовито и нахлузил на главата си не една, а две дебели плетени шапки, които омекотили удара. „ Бях чувал по радиото за ледените бомби, само че в никакъв случай не съм вярвал, че нещо сходно ще се случи на мен. Ако не бях толкоз зиморничав и не бях с две шапки, евентуално през днешния ден щях да лежа в моргата ”, споделил от болничното заведение късметлията.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР