Зимата отлетя, първите щъркели пристигнаха, а с идването на пролетта

...
Зимата отлетя, първите щъркели пристигнаха, а с идването на пролетта
Коментари Харесай

Март месец е тук, а с него местим стрелките на часовника с 1 час напред

Зимата отлетя, първите щъркели дойдоха, а с идването на пролетта се задава и следващата промяна на времето.

Този сезон прекосяваме към лятното часово време в края на месеца на Баба Марта. Смяната ще стане в нощта 30 против 31 март, когато в 3:00 часа, когато „ местим стрелките “ с част напред, т.е. от 3:00 часа става 4:00 часа.

Досадната задача към този момент се улеснява доста то цифровите устройства, само че усложненията в биоритъма, които мнозина изпитват си остават.

Припомняме, че от 1997 година лятното часово време в България се вкарва в 03:00 ч. в последната неделя на март, а връщането към астрономическото време става в 04:00 ч. през последната неделя на октомври.

Повечето страни в Европейския съюз (ЕС) одобряват лятното часово време през 70-е години на 20 век. Между 1980 година и 1984 година са признати поредност наставления, които дефинират, че лятното часово време стартира през последната неделя на март и приключва през последната неделя на октомври. Причината е, че всяка страна в Европейски Съюз е имала разнообразни дати, на които го е въвеждала.

Настоящите правила в Европейски Съюз са въведени в осъществяване на инструкция на Европейския парламент (ЕП) и на Съвета на Европейски Съюз от 2001 година, която контролира лятното часово време в Съюза.

На 12 септември 2018 година Европейската комисия (ЕК) разгласява законодателно предложение за преустановяване на промяната на времето в Европейски Съюз. Според изследване на Комисията, извършено в интервала от 4 юли до 16 август 2018 година и в което вземат участие 4,6 млн. души от страните членки, 84 % от запитаните дават отговор, че желаят да се приключи промяната на часовото време поради множеството отрицателни резултати върху здравето и държанието на хората, вследствие нарушаването на биологичния им темп.

На 26 март 2019 година Европейският парламент приема решение, съгласно което страните членки би трябвало да осведомят Европейската комисия до 31 октомври 2020 година кое часово време ще изберат, а до 1 април 2021 година да одобряват и разгласяват смяна в националното си законодателство, която да отразява новия правилник за часовото време. Действащата инструкция за часовото време от 2001 година се анулира от 1 април 2021 година, заради влизане в действие на новия правилник. За да стане факт решението на Екологичен потенциал обаче, би трябвало да се произнесе Съветът на Европейски Съюз, което още не се е случило.

В международен мащаб лятното часово време не се практикува в 169 страни, написа Глас.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР