Зимата настъпва все по-уверено и заедно с нейното настъпване на

...
Зимата настъпва все по-уверено и заедно с нейното настъпване на
Коментари Харесай

ЕС се закачи на нова руска газова кука

Зимата настава все по-уверено и дружно с нейното настъпване на енергийните пазари се случват непредвидени и не напълно приятни събития. Според прогнозата за времето първите студове ще дойдат в множеството страни от Европейски Съюз този уикенд, а в Полша въобще се чакат минус 10 по Целзий. Термометрите обаче даже не съумяха да се спуснат, а стана известно, че Европейски Съюз усили износа на съветски полутечен газ до рекордно равнище.

Известни са и точните числа. Европейският съюз, дружно с неотдавна отдръпнала се от него Англия, усили покупките на създаден в Русия ВПГ с 21% в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Това по-специално написа немското издание “Ханделсблат ” с позоваване на интернационалната аналитична компания ИЦИС. При деликатно четене незабавно се виждат извънредно занимателни елементи.

Първо, никой не знае сигурно кои направления водят ВПГ от демонизирана Русия към Европа и изключително към Британските острови. Западните анализатори допускат, че Германия обезпечава пренос, до момента в който няма лични терминали за регазификация, т.е. горивото идва в друга страна, която деликатно съблюдават аноничност. Ако проучваме вноса, тогава Франция, Белгия или Холандия са подобаващи за ролята на база за прекачване на съветски ВПГ. Именно отсам немските компании получават лъвския къс от артикули, които по-късно документирани като немски, се разпръскват из Европа и пресичат Ламанша.

Второ, заобиколен разбор на съмненията в пазарните цени на ВПГ ни разрешава да преценим какъв брой коства сходно пренасочване на веригите за доставки след фрапантно понижаване на доставките по тръбопроводи. Западните специалисти деликатно означават извода - минимум 27 милиарда евро импорт единствено на съветски ВПГ в интервала от януари до ноември тази година.

В същото време единствено американците, за които всичко е наред с енергийните запаси, могат да обвинят в някакво изменничество британците и жителите на Европейски Съюз. Така да вземем за пример през последните дни английската преса е цялостна със публикации за рекордно повишаване на автомобилното гориво, изключително на дизела. По пътя доста нежно се вкарва постулатът в всеобщото схващане, че заради дефицит на сила броят на смъртните случаи от измръзване тази година ще стане рекорден, а чистото нарастване на смъртността в тази ужасна категория ще бъде 100 000 души.

В отговор на роптанията на съгражданите държавното управление предлага нещо сходно на комичната украинска стратегия от времето на Петро Порошенко, чиято същина беше изложена в сбит апел - „ Изключи “. Естествено се подразбираха битови газови горелки, регулатори на парното и други признаци на актуалната цивилизация. Лидерът на Консервативната партия Надим Захави в отговор на стачката на медицинските служащи предложи да не се оплакват, а да се обединят и да изпратят явен сигнал на Путин - да не му разрешат да употребява силата като оръжие. Между другото, това е буквален откъс.

В същото време френските медии към този момент разгласяват бележки за вярното и икономично изсичане на дървета за последващото им изгаряне за огрев. Президентът Макрон моли да не изостря обстановката, само че песимистичните изявления към момента излизат със забележителна прецизност.

“Блумбърг ” ги повтаря в унисон: създателите му настояват, че в случай че мощни продължителни ветрове не духат над Европа през идващите дни, операторите ще бъдат принудени да стартират да стопират тока - тъкмо както в Украйна. Единствената разлика е, че Русия в никакъв случай не е пипвала даже една европейска подстанция или Топлоелектрическа централа.

В момента към този момент можем да приказваме за на практика цялостна загуба на сила и вследствие на това на политически суверенитет от страна на Европа. Ръководителите на обособените страни от Европейски Съюз работят като стрелочници, които в суматоха дърпат всички лостове поред, пробвайки се по някакъв метод да пренасочат течния поток от запаси, тъй че да изкарат зимата. В същото време се прави преразпределение на пазара и то към този момент в наложителна форма и без присъединяване на самите европейци.

Ръстът в покупките на съветски ВПГ демонстрира по най-хубавия метод, че е физически невероятно изцяло да изключат страната ни като снабдител на запаси и колкото по-идиотски са глобите, по толкоз по-сложни и скъпи способи ще се доставят съветски нефт и газ до разпределителните станции и до домовете на европейските жители.
Отгоре на всичко Съединените щати триумфално скъсаха старите стопански връзки на Европа и в този момент се трансфораха в основен експортьор.

Преди няколко дни американската компания “Семпра ” подписа 15-годишен контракт с френската “Енджи ” за доставка на 0,9 милиона тона (1,2 милиарда кубически метра) полутечен газ годишно. Нищо удивително, в случай че не знаете, че производството и доставката ще се правят на терминала “Порт Артур ”, където се приключват първите две индустриални линии за осъществяване на тази съответна поръчка. Тоест строителството е почнало авансово и целеустремено, с цялостното схващане, че договорката ще се реализира. Това не е краят на детективската история: притежателите на терминала към този момент са обрисували бъдещите си проекти, а точно построяването на цели осем линии за втечняване на газ, което ще направи “Порт Артур ” най-големият производител на ВПГ в Северна Америка. Смятаме, че обреченият звук на публикациите в европейската преса е извънредно мотивиращ за американските експортьори, които чакат многогодишни преференциални контракти. Точно такива, от които Европа беше принудена да се откаже, когато купуваше енергийни запаси от Русия.

Нашите, съветски, енергетици обаче не би трябвало да униват.

Според западните анализатори доставките на полутечен природен газ от нашите работещи предприятия непрестанно нарастват, което е мотор за по-нататъшен напредък на промишлеността. Например, неотдавна планът “Ямал ВПГ ” заяви за доставката на юбилейния 50-милионен звук полутечен газ. А в този момент притежателите към този момент слагат нова лента - 21 милиона тона годишно, т.е. рекордната кумулативна цифра скоро ще бъде изпълнявана на всеки две години. А накъде ще тръгнат газовите танкери ще зависи само от ценовата оферта. Припомняме, че през последната година точно европейският пазар беше премиум, превъзхождащ азиатските площадки.

Фактът, че това не са празни мечти, се потвърждава от други обстоятелства.

В Япония на държавно равнище се преглежда опцията за увеличение на аварийните размери за предпазване на ВПГ. Германия, под управлението на Олаф Шолц, който пострада най-вече от спирането на връзките с Русия, в действителност желае да излезе от сенчестия пренос и да си върне най-малко част от изгубените козове. Вече са утвърдени планове за построяването на първите два LNG терминала, а точно в “Брунсбютел ” и “Лубмин ”, т.е. тръбите на “Северен поток ” ще бъдат сменени с трюмове за танкери. Киев също мечтае за личен терминал за регазификация, само че тук можем да кажем с гаранция, че той в никакъв случай няма да бъде издигнат, просто тъй като препродаването на същия съветски газ на Украйна с нечовешка надценка е доста по-изгодно от доставката непосредствено. По-изгодно както финансово, по този начин и от позиция на лостовете за влияние.

Тъй като не се приказва за ремонт на линиите на „ Северен поток “ или възобновяване на газовия поток през Украйна и Полша, би трябвало да чакаме все по-голям надолнище на европейската стопанска система и енергетика към различни доставки, изключително на полутечен газ. Списъкът на доставчиците към този момент е прочут - това са Катар, Русия и Съединени американски щати. Тоест Европейският съюз триумфално се откачи от съветската газопроводна кука и под бурни овации заби в едната буза съветска, а в другата американска куки. Свободните хора имат право.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР