Зимата наближава и сметките за отопление надвисват над бюджетите на

...
Зимата наближава и сметките за отопление надвисват над бюджетите на
Коментари Харесай

Кое отопление е най-икономично?

Зимата наближава и сметките за отопление надвисват над бюджетите на семействата все по-застрашително. Енергийната рецесия принуди доста хора, и то освен в България, да търсят опция на отоплението, което са употребили до момента. Апартаменти, отоплявани до предходната зима на парно, минават на климатици и конвекторни радиатори, а къщи с газови съоръжения - на дърва за огрев или пелети.
Изчислението на хипотетичната ни сметка може да бъде елементарно посредством разнообразни онлайн калкулатори. Те регистрират площта, височината и типа на жилището ни, дали е с топлоизолация или не. В взаимозависимост от желания вид отопление можем елементарно да изчислим каква ще бъде хипотетично месечната ни сметка за отопление.
Ако вземем за образец средностатистически апартамент с повърхност от 70 кв. м с височина 2,5 м, можем да изчислим, че oбемът на пространствата за отопление e 175 куб. м, а нужната мощ за отопление - 8,57 kW месечно.
За сходен апартамент без топлоизолация разходът за отопление посредством термопомпа би бил най-евтин, а най-скъп - този на природен газ, сочат изчисленията.> А каква би била месечната сметка за отопление на същото жилище, само че в случай че имаше топлоизолация? Оказва се, че тази инвестиция стопява забележителна част от сметката за парно (без програматор) - 110,54 лева, и 82,55 лева месечно от сметката за ток, при отопление с климатик. Синьото гориво за радиаторите без програматор би било по-евтино с цели 24,5% или 131,04 лв..>
Ето каква би била обстановката в къща без изолираност. Ще вземем за образец същата повърхност и височина, като при жилището, с цел да бъдат данните елементарно сравними.>
Оказва се, че сметките за отопление с висок клас термопомпа с програматор в къща с изолираност са най-ниски. В съпоставяне с тези в къща без изолираност, те излизат 31,71% по-ниски. А пелетите и природният газ излизат на идентична цена в къщата с изолираност.> Каква е обстановката при дървата за огрев?
Според изчисленията, при междинни цени за звук дърва за огрев от 340 лв. в парцел с повърхност 70 кв. м и височина 2,5 м сметките биха били следните:
- при ниска степен на изолация - 393,00 лева на месец;
- при междинна степен на изолация - 360,25 лева на месец;
- при висока степен на изолация - 327,50 лева на месец.
За къща от към 80 квадрата, отоплявана с камина с водна риза, трябват най-малко 12 кубика дърва, настояват осведомени. Ако зимата излезе по-студена, разходът може да стигне и до 14-15 куб. м. За апартамент със същата повърхност трябват към 6-7 кубика. При цена от 110 лева на кубик цепеници излиза, че за студените месеци би трябвало да заделим най-малко 1200 лв..
Данните за цените на горивата и електрическата сила са междинни за страната и настоящи към 1 октомври 2022 година
Получените данни са изчислени при междинни температури и условия за страната и при заложена вътрешна температура на пространствата приблизително 23 градуса. Разходите на всяко домакинство са самостоятелни и зависят от редица фактори като съответен вид дограми и изолираност, мечтана вътрешна температура на пространствата, съответни метеорологични условия, клас и модел на употребяваните уреди и други
Изчислените данни за термопомпи са при междинни данни за висок клас помпи. За климатици е употребена информация за междинен клас инверторни климатици.> Източници: Енергиен калкулатор на Generix gas и калкулатор на Еurotherm
Money.bg> Въглища на пазара има,  само че са до 125% по-скъпи
Зapaди вoйнaтa в Украйна и пocкъпвaнeтo нa eнepгoнocитeлитe в cвeтoвeн мaщaб бългapитe (а и освен те) мacoвo ce " зaвъpнaxa " към нaй-дpeвнитe мeтoди нa oтoплeниe. Taзи cитyaция пpeдизвикa бyм нa тъpceнeтo и цeнитe нa дъpвaтa зa oгpeв и въглищaта ce вдигнaxa yдapнo.
Въпреки някои опасения, че въглища за свободна продажба у нас няма, изключително съветски и украински, заради разбираеми аргументи, истината се оказа друга. Проверка на Мoney.bg сподели, че на пазара въпреки всичко се продават български и съветски въглища, само че са на цени сред 600 и 900 лв. за звук. За съпоставяне - преди година цените са били към 400 лв.. Това значи, че повишаването е сред 50 и 125%.
Предпочетем ли въглищата за печка, в най-хубавия случай ще ни трябват най-малко 2 тона, което значи, че би трябвало да заделим за тях сред 1200 и 1800 лв..
И в Европа се връщат към остарели способи
Резкият скок на цените на природния газ в Европа и несигурните доставки принудиха страните от Европейски Съюз да се върнат към нефта и въглищата.
Според анализите до началото на войната в Украйна природният газ струваше по-евтино от нефта. Това е обвързвано с обстоятелството, че суровият петрол може елементарно да се транспортира с огромни танкери, до момента в който природният газ изисква градеж на тръбопроводи и уреди за превръщане във полутечен природен газ. Заедно с това от Международната организация по енергетика (МАЕ) обявиха, че търсенето на газ в света през годината ще се свие с 0,5%, и няма да пораства в идващите три години. Рекордно високите цени на газа пречат на Европа да се откаже от потреблението на петрол и въглища, и даже освен това - ще наложи противоположен завой точно към тези запаси.
От МАЕ предвиждат също, че съгласно резултатите от 2022 година най-вече ще нарасне международното ползване на въглища и е допустимо този индикатор да бъде още по-висок през идната година. При това страните от Евросъюза, които по-рано призоваваха за понижаване на потреблението на въглища, сами в този момент интензивно ги употребяват и усилват потреблението.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР