Зимата на 2020-2021 година вече се е превърнала в безпрецедентна

...
Зимата на 2020-2021 година вече се е превърнала в безпрецедентна
Коментари Харесай

Изчезнаха ли зимните вируси?

Зимата на 2020-2021 година към този момент се е трансформирала в невиждана особеност в статистиката на учените и епидемиолозите, написа най-авторитетното френско издание Le Monde, освен поради пандемията на Covid-19, само че и тъй като профилактичните ограничения за сдържането й са довели на практика до отсъствието на всевъзможни други епидемии, които всекидневно пораждат през зимния интервал. Според изданието, режимът на наложително носене на маски, миенето на ръцете, само че главно поради затварянето на местата, събиращи доста хора (барове, заведения за хранене и др.) е забавило циркулацията на другите вируси, които се популяризират основно по въздушно-капков път. 

Всяка зима грипът се чака с нараснало внимание, само че тази година към момента не е минал епидемиологичния предел. Според последния отчет за грипа, оповестен от френското министерство на опазването на здравето на 3 февруари, в страната не е имало „ дейна циркулация на грипни вируси “, а от 5 октомври предходната година не са регистрирани съществени случаи. В отчета са употребявани данни от три национални мрежи за наблюдаване на здравето, като всички те удостоверяват, че грипната циркулация е най-ниската в историята, написа изданието, представено от Агенция " Фокус ". 

Статията отбелязва, че тази обстановка се е развила освен във Франция. Световната здравна организация и Европейският център за профилактика и надзор на болесттите настояват, че макар непрекъснатите проби, „ грипната интензивност остава на доста ниско равнище “. Експертите допускат, че това се дължи на защитните ограничения и ограничения за обществено разграничаване, въведени за ограничение на предаването на ковид.

През септември предходната година притежаваната от СЗО група FluNet организира изследване в южното полукълбо и откри, че единствено 0,06% от тестваните в Чили, Южна Африка и Австралия са имали грипен вирус по отношение на 13,7% преди. Въпреки това френският вестник приканва да не се губи зоркост: грипните епидемии могат да стартират до края на зимата и постоянно доближават връх през февруари-март в Северното полукълбо, тъй че е прекомерно рано да се приказва с цялостна убеденост за зима без грип. 

Заедно с грипа, тази година има ниска циркулация на други сезонни вируси, които нормално се срещат през ноември-март. Така че тази зима лечебните заведения рядко са лекували гастроентерит (причинен от ротавирус, норовирус и др.), макар че от ноември, след втората карантина, броят на случаите леко се усили. Това заболяване се предава основно посредством контакт със нечисти повърхности или непосредствено с пациента, заради което сполучливо се лимитира посредством ограничения за ограничение на събиране на хора и стерилизация на ръцете. 

Съвместно изследване на Университета Емори в Атланта и Американските центрове за надзор и предварителна защита на болесттите, оповестено в края на ноември предходната година, удостовери, че санитарните ограничения, въведени в девет американски щата, понижават циркулацията на норовирус с 61%. Тези изводи са годни и за бронхит, който се предизвиква основно от разнообразни фамилии вируси. Броят на визитите при доктор за изострен бронхит остава на доста по-ниско равнище от естественото: 23 визити на 100 хиляди души през седмицата от 25 до 31 януари, до момента в който за същия интервал през последните четири години тази цифра е била 83 -108 визити.

Острият бронхиолит, който визира най-вече кърмачета и бебета, също към момента не е достигнал епидемиологичното равнище във Франция, само че от началото на 2021 година се вижда видимо повишаване на броя на визитите с тази зараза и приближаване на темповете от предходните години, написа Le Monde. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР