Зимата идва на пристъпи, защото тя идва и много бързо

...
Зимата идва на пристъпи, защото тя идва и много бързо
Коментари Харесай

Синоптикът Матев: Зимата иде на пристъпи с много сняг на тези места в България

" Зимата идва на пристъпи, тъй като тя идва и доста бързо си отива. Сега е още веднъж същото. Сега през почивните дни идва още веднъж, само че още при започване на седмицата ще настъпи доста бързо стопляне ", това разяснява климатологът Симеон Матев.

" Основният провинен за утежняване на времето в България е циклонът Ваня , който ни носи поредна валежна конюнктура. Ваня ни носи леден фронт , а по-късно отрочето му ще го засмуче над Балканите . Но още на следващия ден следобяд преваляванията ще спрат и в неделя и понеделник страната е относително надалеч от атмосферни феномени ", разяснява той в утринния блок на Нова ТВ.

По думите му през по-голямата част на деня през днешния ден ще вали дъжд. Повече ще вали в северните региони, само че се изнася на юг. Така че тази вечер и на следващия ден ще вали в Южна България ще вали повече.

" Днес в ниската част на страната ще вали дъжд. В момента снежната линия е на към 1000-1100 м височина, само че с намаляване на температурите снежната линия ще се понижии следобяд в по-ниски места дъжда ще премине в сняг " , разяснява той.

" През нощта ще се образува и снежна завивка . Разбира се съгласно надморската височина и дебелината й ще е друга.

В събота сутринта сняг съвсем няма да има, тъй като преваляванията през днешния ден последователно ще отслабват и ще стопират. От Северна България най-снежно ще бъде в Централен и Западен Предбалкан, където са Габрово, Враца, Монтана, където снежната завивка може да доближи 15-20 сантиметра .

По-сериозна ще е ситуацията в Рило-Родопската област, където ще се образува нова снежна завивка с дебелина 40-50 см ", разяснява той.

" Вятър ще има сигурно. По-силен ще е в Североизточна България, в източните региони и изключително по високи места на източна Стара планина ще има доста положителни условия за виелици ", уточни той.

" Още на следващия ден вечерта преваляванията ще спрат. Неделя ще е прелестен ден за зимни разходки в планината със слънчеви часове и температури близки до зимните.

В неделя и понеделник температурите ще са малко под нормата, само че след това следва стопляне. Най-студено ще е в неделя и понеделник сутринта , къдетоняма вятър, а има снежна завивка. Там температурите ще паднат до минус 10, 11 градуса .

Но още в понеделник с прекосяването на топлите фронтове температурите ще се покачат и към празниците ще са към и над нормата " , уточни той.

" Коледа няма да е бяла като от филмите . В планините сняг ще има. По Черноморието вероятността за сняг са 10-15 % ", разяснява Матев./Блиц.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР