Зимата е все по-близо и е хубаво да си припомним,

...
Зимата е все по-близо и е хубаво да си припомним,
Коментари Харесай

Как да предпазим автомобила си през зимата

Зимата е все по-близо и е хубаво да си напомним, че при ниски температури доста материали и субстанции трансформират своите свойства. Как обаче студът се отразява на работата и механизмите в автомобила?

За никого не е загадка, че при студено време пластмасата става елементарно чуплива, гумата – твърда, а течостите – по-плътни. Повечето пластмасови елементи се намират в салона, по тази причина влизайки заран в него, бъдете изключително деликатни с превключвателите на кормилото, ръчките на вратите и тези за контролиране на седалките, както и с останалите сходни механизми. При ниски температури по-лесно се чупят калниците и праговете, тъй че не се учудвайте, в случай че преминавйки през дребна дупка на пътя, в салона се чуе скърцане и стържене.

В автомобила от гума са направени освен колелата и чистачките. Тази материал се употребява и в окачването, най-много като уплътнител сред другите елементи. От него са направени и елементи от хидравличната система. При минусовите температури гумата губи своята неотстъпчивост и разтегливост, а в случай че е остаряла и износена, в нея се появяват цепнатити, които по-късно могат да се окажат съдбовни.

Все отново най-опасно в сходни условия си остава е замръзналата течност в хидравличните системи на автомобила. Ако водата се трансформира в лед, то даже най-устойчивите на мраз течности се сгъстяват и губят своите значими свойства, с което надлежно вредят на механизмите и елементите в колата. Това се отнася за маслото в мотора и скоростната кутия, спирачната и охладителната течности в съответните системи, смазването на окачването, амортисьорите и хидроусилвателя на кормилото, както и на електролита в акумулатора.

За да не се подлага автомобила на съществени тествания, е по-добре да се съблюдават някои правила. Дори моторът да доближи работна температура при огромен мраз на открито, това не значи, че останалите хидравлични системи са изцяло подготвени. За това е добре първите няколко километра автомобилът да се щади – оптималната скорост до 40 км/ч, без внезапни ускорения и прекъсвания, както и с отбягване на неравности на пътя.

През цялото това време водачът би трябвало да е подготвен за несъответстваща работа на спирачната система, защото накладките и дисковете към момента са покрити с лед. Практиката повишава, че нещата се възстановяват след към 5 км придвижване по еднакъв път. При скорост от 60 км/ч е обикновено да се появят и трептения на кормилото поради събрания лед и сняг, който е хубаво да бъде отхвърлен. Това става с посещаване на автомивка, където колелата би трябвало да бъдат промити с вода под мощно налягане.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР