Зимата дойде, а цените на тока, газа и дървата са

...
Зимата дойде, а цените на тока, газа и дървата са
Коментари Харесай

Експерт: Най-евтино е отоплението с климатик, около 1200-1500 лева струва един такъв, който ще ни предостави добра услуга

Зимата пристигна, а цените на тока, газа и дървата са все по този начин високи. Оказва се въпреки всичко, че най-евтино е отоплението с климатик.

" Ситуацията с търсенето и предлагането на климатици е в пиков миг. Една от аргументите е по-ниският разход на сила. Големият проблем е да осъществим желанията на клиентите. Гладът за монтажници и техници в нашия бранш е голям. При този взрив всички компании изпитват огромни усложнения ", коментира Антон Георгиев - притежател на компания за отопление, вентилация и климатизация 

От думите му в студиото на  " България заран "  стана ясно още, че множеството хора се ориентират към по-добри марки и климатици с добър коефициент на промяна на силата. Около 1200-1500 лв. коства един климатик, който ще ни даде добра услуга. Около седмица пък би трябвало да изчакаме, с цел да дойдат и да ни го инсталират. 

" Най-изгодно е да употребяваме термопомпа, която отново е тип климатик, само че там инвестицията е по-скъпа и се ползва в новите строителства. Около 30 хиляди лева ще ни коства за апартамент от 100-150 квадрата. Инвестицията обаче се възстановява във времето ", сподели още Георгиев.

Гостът посочи и преимуществата на подовото отопление - по-качествено, по-икономично и по-тихо. Според него температурата в дома ни през зимата би трябвало да е 23 градуса, като за спалнята тя може да е 21 градуса. 

Веднъж сезонно е добре да се прави профилактика на климатика от компанията, която го е сложила. 

Драгомир Цанев от Центъра за енергийна успеваемост удостовери, че има извънредно съществено търсене на климатици, тъй като цената на отоплението с тях е най-ниска. 

" Това е под въздействие и на по-ниските цени за електрическа енергия. Нашите битови консуматори са предпазени и се радваме на преференциална цена. Какъвто и източник на отопление да изберем, в случай че нашето жилище е добре изолирано, разноските ни може да намалеят на половина ", акцентира той пред Bulgaria ON AIR.

Няма различен метод, който да ни предлага същата цена за отопление, дори дървата и въглищата са по-скъпи от добър климатик. В идващите няколко години отоплението на климатици ще бъде най-евтино, уверен е Цанев. 

Според него към 40% от жителите не могат да си разрешат усъвършенствания на енергийната успеваемост на своите домове и би трябвало да им бъде помогнато. 

" Решението на енергийната беднотия не са обществените помощи за отопление. Проблема го решаваме с замяна на отоплителните системи с по-ефективни ", уточни Цанев.

А цялостен квартал в Бургас смени печките на дърва с климатици. Зам.-кметът на града Весна Балтина каза за Bulgaria ON AIR, че главен източник на замърсяване е битовото отопление на твърдо гориво. На второ и трето място са превозът и вторичното разпрашаване.  

" Няма ограничаване на семействата, стига те да са се отоплявали на твърдо гориво преди замяна на уредите с нови такива. Изпълняваме два плана, по единия сме подменили 642 отоплителни уреда с климатици - на 338 семейства. Предстои да подменим 295 отоплителни устройства, ползващи пелети. В 101 семейства ще бъдат построени отоплителни съоръжения ", изясни Балтина.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР