Зимата диктува своите правила за водене на война. Бойците в

...
Зимата диктува своите правила за водене на война. Бойците в
Коментари Харесай

“Това е най-тежкото време”. С какво се сблъскаха военните в Донбас

Зимата диктува своите правила за водене на война. Бойците в Донбас се опълчват освен един на различен, само че и на " Генерал Мраз " - ниските температури и пронизващият степен вятър тук не са необикновени. За това по какъв начин бойците се оправят със студа - в материала.

Ботуши или кубинки

Топлото и комфортно облекло е не по-малко значимо от изправното оръжие, удобните условия на живот и навременната доставка на снаряди, вода и храна. Боевете към този момент имат най-вече позиционен темперамент. Войниците и от двете страни на фронта седят в замръзнали окопи и " голи " горски насаждения. Който не се грижи за зимната полева униформа, бързо печели простуда или пневмония.

" Дават ни зимни облекла, само че би трябвало да си купим нещо сами - споделя офицер от 1-ви армейски корпус в Донецк с позивна „ Малая “. „ Войниците се обличат на многослоен принцип. Всеки би трябвало да има няколко комплекта термо долни дрехи, ватирано яке и по желание долни гащи. Последният пласт е зимна полушубка и дебели панталони. Изключително желателна е пухкава яка, която покрива врата. И несъмнено ръкавици и шапка. С такава екипировка, боецът може да остане дълго време на студено без придвижване “, добавя боецът.

Добрите обувки са също толкоз значими. Измръзването на долните крака е един от най-честите зимни проблеми, който може да докара до трайна неработоспособност.

Тук няма универсални препоръки. Тези, които имат задоволително шанс да го получат, носят западни тактически ботуши с мембрана „ гортекс “. По-опростен вид са кубинките съветски жанр с изкуствена кожа. В някои елементи на предницата изолираните гумени ботуши са за предпочитане пред ботушите. Както сподели практиката, това са най-надеждните обувки в изискванията на " кални бани " на кишавия чернозем на Донбас.

" Изключително налага се да имате специфични дебели зимни стелки. „ Освен това положителните ски чорапи са доста ценени тук. Топлят добре, кракът не се поти. Моето отделение имаше шанс: през есента, доброволците ги донесоха с купища. И тези направени от камилска вълна - момчетата също го похвалиха доста “, продължава офицерът.

На специфична цена има грейки за крайници. Загряват за няколко часа. Но те са за еднократна приложимост, тъй че постоянно са в огромен недостиг.

Основното нещо е кюмбето

Дори идеално облечен и оборудван боец при тежки студове няма да издържи дълго на открити площи. Следователно уреждането на живота на фронтовата линия е главен приоритет за всяко звено. Пристигайки на нови позиции, бойците първо вземат лопати, лостове, кирки и принадлежности. В армейските корпуси на националните републики на Донбас има доста миньори. Те подхождат към казуса с цялата отговорност.

Ярък образец е един от взводните „ поддръжници “ на 206-ти пехотен полк от Луганския 2-ри армейски корпус на линията Кременная – Сватово. Окопите с цялостен профил са обшити с дъски. Това освен отстрани пропускането на вода, само че също по този начин взема решение казуса с мръсотията в окопите. В дълбините на позициите бяха оборудвани землянки, предпазени от трупи в три ролки. Вътре е топло и в най-големия мраз - топли се на кюмбе, за което дава отговор особено назначено лице, а стените са окачени с килими за топлоизолация. Тук постоянно можете да се стоплите, да пиете парещ чай и да се отпуснете след нощна промяна.

В същото време военните инженери от Русия, в навечерието на зимата, въплътиха любопитно укрепително решение. Строителна техника изкопава яма, общоприет морски резервоар се товари вътре с кран. Изведени са две тръби - за вентилация и печката. Цялата структура е покрита с дебела бетонна плоча и засипана с пръст. Отвътре контейнерът е обшит с дъски. Резултатът е комфортен, изсъхнал и резистентен на снаряди корпус, където моторизиран отряд може да се настани с условен комфорт.

„ Основният другар на боеца през зимата е кюмбето, споделя офицер от 2-ри армейски корпус на НМ на ДНР с позивна „ Льоша “. Зареждаме топливо от септември. Използваме дърва за огрев, горивни брикети, въглища топло, През зимата се опитваме да храним бойците с висококалорична храна, с цел да не замръзнат.

Проблемът е в тила

" Генерал Мраз " също визира и техниката. Разбира се, военната техника от руско и съветско произвеждане е доста надеждна - тя е проектирана за диапазон от минус 50 до плюс 50 градуса. През зимата обаче са нужни специфични горива и смазочни материали, както и специфични аварийни елементи, принадлежности и такъми.

Ето за какво, в студено време, специфична тежест пада върху раменете на тиловаците, които би трябвало постоянно да доставят всичко това на фронта.

За ВСУ е доста по-трудно да водят война в такива условия. Флотът от бронирани транспортни средства е пъстра мешавица от транспортни средства от разнообразни страни и производители. Всеки вид оръжие изисква лични аварийни елементи и смазочни материали, експерти по поддръжката. Тези фактори в изискванията на лепкава тиня и дълбоки снежни преспи доста усложняват работата на доставчиците.

Освен това не е известно по какъв начин задграничното съоръжение ще се държи в източноевропейските студове.

Друг значим фактор е компликацията на камуфлажа. Ако през лятото колона от бронирани транспортни средства може да бъде скрита в гората, то от ноември " блестящото зелено " последователно изчезва. Няма толкоз доста надеждни убежища. Освен това следите от танкове, бойни машини на пехотата и камиони са идеално забележими от въздуха. И най-после, при ниски температури горещите мотори могат да се видят посредством термовизьорите.

Тези фактори, като предписание, се вземат поради: върху оборудването се ползва зимен камуфлаж, маскиран със специфични пелерини, които понижават топлинното лъчение. Те трансферират сили и средства в мъгли и снежни стихии, когато е доста мъчно да се извърши въздушно разузнаване.

Като цяло, макар че " Генерал Мраз " е сериозен съперник за всяка войска, военните от дълго време са се научили да му се опълчват. Колко дейно ще стане ясно от резултатите от зимната акция, която към този момент е в разгара си.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР