Земята, върху която е построена Руската църква е дарена на

...
Земята, върху която е построена Руската църква е дарена на
Коментари Харесай

Чия собственост е Руската църква - какво пише в документите на ДА Архиви

Земята, върху която е издигната Руската черква е дарена на Руското царско дипломатическо агентство от Общинския съвет на столицата през 1882 година. После е публикуван и крепостен акт. Това демонстрират документи, открити през днешния ден в Държавна организация " Архиви ". Това поставя и завършек на разногласието, чия благосъстоятелност е Руската черква. Вчера инспекция на Агенцията по вписванията сподели, че съветското посолство има акт за благосъстоятелност на църквата. От Министерството на правораздаването обаче обявиха, че в архивите би трябвало да се търси крепостният акт на църквата.



фотоси: БГНЕС

Днес сутринта в Регионалния списък на София бяха открити два документа. Първият е от 1882 година и е протокол от решение на Общинския съвет на Софийско градско общинско ръководство, с което на Руското царско дипломатическо агенство се подарява земя.

Николай Стоименов, шеф на Дирекция " Регионален държавен списък ", София: " Земя, граничеща със земята, която се владее тогава от Руското дипломатическо посланичество за изграждане на черква. "

Земята е дарена с признателност поради Освобождението на България. 16 години по-късно, през 1898 година е публикуван и крепостният акт.

Николай Стоименов: " Който удостоверява собствеността и самото подаяние на Руското дипломатическо агентство в София, което е равнозначно на настоящето руско, съветско посолство. "

Представител на посолството тогава е Георгий Бахметев. Най-вероятно крепостният акт е в два екземпляра - единият е даден на Руското посолство, другият в този момент е в архивите. Тези документи недвусмислено демонстрират, че Руската черква е на посолството.

Вчера от Министерството на правораздаването обявиха, че Агенцията по вписванията не е способена да се произнася за актове отпреди повече от 100 години и препратиха към архивите. От министерството показаха и подозрение дали настоящето Руско посолство е приемник на Дипломатическото агентство на Царска Русия.

Иван Дахтеров, нотариус: " За мен не е зародило подозрение, че правоприемство сред страните има. Според мен и това не може да бъде юридически проблем, тъй като е ясно, че една страна има цялостно правоприемство без значение какъв е политическият строй в нея - дали е Съюз на съветските социалистически републики или Русия. "

По-важният въпрос обаче, е не чия е собствеността, а чия е юрисдикцията, на БПЦ или на РПЦ. И дали Руският патриарх ще се съгласи в сегашния миг в църквата да служат български свещеници.

Според проф. Иван Желев, Руската черква би трябвало да изпрати нов представител, само че това ще е муден развой. Така че най-хубавото и бързо решение на казуса е служението на български свещеници.

" Ако госпожа Митрофанова благоволи, в случай че се реши да се отвори този храм, биха могли най-малкото да се даде опция долу, където са мощите на Св. Серафим, там да влизат хората и там да се правят богослужеинята. То си е там като параклис. Но какво ще се реши, мъчно е да се каже ", сподели проф. Иван Желев, богослов.

Според проф. Желев, казусът с Руската черква се преекспонира и колкото по-бързо се реши, толкоз по-скоро миряните още веднъж ще могат да се прекланят пред Св. Серафим Соболев, който е канонизиран за светец и от двете църкви.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР