Земята в горските райони пред Арктическия кръг обикновено е дълбоко

...
Земята в горските райони пред Арктическия кръг обикновено е дълбоко
Коментари Харесай

Топлите зими в Скандинавия заплашват индустрия за €24 милиарда

Земята в горските региони пред Арктическия кръг нормално е надълбоко замръзнала по това време на годината. Тя е задоволително твърда, с цел да устоя гигантските дървообработващи машини, нужни за прибиране на дървесината.

Но това се трансформира съгласно хората, работещи в горите във Финландия и Швеция. Необичайно меките зими трансформират тогавашните ледени площи в дебели пластове тиня, способни да обхванат 25-тонните транспортни средства, употребявани за събиране на материалите, които минават в целулоза, хартия и опаковки.

" Ще виждаме от ден на ден и повече от тези сложни условия. Винаги ще има периодично повтаряне сред топли и студени зими, само че дълготрайната наклонност наподобява ясна ", споделя Уно Бринен, началник по горските действия в шведския производител на целулоза и хартия BillerudKorsnas.

Температурите в огромните елементи на Швеция са до 3 градуса по Целзий по-високи от естествените през декември и януари, съгласно шведския Метеорологичен и хидрологичен институт.

 Зимите в Швеция са все по-топли през последните десетилетия
Зимите в Швеция са все по-топли през последните десетилетия

Това стопляне е част от наклонност, която евентуално ще продължи, a температурите ще продължат да се повишават през идващите 6 десетилетия заради изменението на климата, плануват шведските метеоролози.

Трудностите, пред които все по-често изправят северните горски служащи, акцентират икономическите последствия от изменението на климата. Въпреки че повишаващите се температури във и към Арктическия кръг освобождават водните пътища и разкриват нови пътища за потребление на естествените запаси, страните и фирмите в района са принудени да одобряват нови способи за осъществяване на обичайния си бизнес.

Променящият се климат основава огромни провокации за шведските и финландските компании като BillerudKorsnas, Holmen, Stora Enso и UPM-Kymmene. Ако земята не е задоволително замръзнала, с цел да издържи тежката техника, употребена за прибиране на дървесината, фирмите не могат да доближат до суровините, които са им нужни, с цел да вършат бизнес през цялата година.

" Високите равнища на водата след влажните и меки есен и зима основават сложна обстановка за доставките на дървесина ", показва най-голямата шведска асоциация на притежателите на гори Sodra. През януари тя реши да прибира реколтата по-близо до основните публични пътища, с цел да минимизира риска от шофиране в блатисти гористи местности.

 Продуктите от дърво, хартия и целулоза са основна част от износа на Швеция и Финландия
Продуктите от дърво, хартия и целулоза са основна част от износа на Швеция и Финландия

Икономическите залози са високи. Продуктите от горската индустрия от епохи са дирек на шведската и финландската стопански системи. Износът на такива артикули образува 10% от общия експорт на Швеция през предходната година и 22% от този на Финландия през 2016 година Общата стойност на горската промишленост на двете северни страни възлиза на към 24 милиарда евро съгласно изчисленията на Bloomberg.

" Основната причина за дефицита на целулозно дърво е извънредно мокрото и меко начало на зимата ", съобщи шведският опаковъчен колос BillerudKorsnas през януари. Компанията, която добива към 75% от суровината си от шведските гори, предизвести, че меките температури довеждат до дефицит в края на 2017 година и началото на 2018 година, което докара до предстоящо негативно влияние от 100 млн. крони (12,1 млн. долара) върху приходите от първото тримесечие.

По-късни зими

BillerudKorsnas стартира да сканира горите си с лазери, с цел да картографира по-чувствителните региони и да се опита да откри постоянни направления през гори, даже когато са мокри. Компанията стартира да употребява по-големи колела и гумени релси на някои машини, с цел да се понижат вредите, които предизвикват на земята и растежа на горите - различен проблем, произлизащ от по-мекото време.

" Зимите стартират по-късно в огромни елементи на нашия свят. Това е доста дървесина, с която желаеме да се оправим, когато земята замръзне. Това е нещо, с което би трябвало да свикнем, да работим и даже да поправяме цикъла на прибиране на реколтата ", сподели изпълнителният шеф на Stora Enso Карл-Хенрик Сундстрьом.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР