Земята ще преживее в нощта срещу четвъртък първата си от

...
Земята ще преживее в нощта срещу четвъртък първата си от
Коментари Харесай

Първата от 3 години геомагнитна буря удря Земята в сряда и четвъртък

Земята ще преживее в нощта против четвъртък първата си от няколко години насам мощна геомагнитна стихия, провокирана от изхвърлянето на коронарна материя от Слънцето, което се състоя в понеделник, съобщи ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.
Агенцията цитира известие на Лабораторията по рентгенова астрономия към Руската академия на науките.
Първите облаци със слънчева плазма се чакат още на следващия ден сутринта, на 9 декември, окото 0:2-0:3 часа българско време. А главното изригване ще доближи до орбитата на нашата планета към 21-23 часа българско време на същия ден. Цялата наша планета ще се зареди със слънчево вещество почти в интервал не по-голям от едно денонощие доникъде на 10 декември, се споделя в известието.
Както означават учените, тази геомагнитна стихия ще бъде провокирана от относително едва слънчево изригване от клас C7.4, което беше записано през вчерашния ден. Това събитие стана третата демонстрация на интензивност на светилото за последните няколко седмици. Данните свидетелстват, че звездата последователно се "събужда " след интервала на ниска интензивност, стартирал през септември 2017 година.
Новото изригване на Слънцето стана в същия район, в който по-рано породи най-мощното събитие за годината, записано в края на ноември. Слънчевият сектор по това време не беше ориентиран към Земята и изхвърлената плазма мина около нашата планета, напомня организацията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР