Земята губи лед с рекордни и увеличаващи се темпове, предаде

...
Земята губи лед с рекордни и увеличаващи се темпове, предаде
Коментари Харесай

Земята губи лед с рекордни темпове, топенето се ускорява

Земята губи лед с рекордни и увеличаващи се темпове, съобщи ДПА, базирайки се на изследване на Европейската галактическа организация (ЕКА), оповестено в сп. " Криосфера ", представени от Българска телеграфна агенция.Авторите му оповестяват, че общо 28 трилиона тона лед са се разтопили по света в интервала сред 1994 и 2017 година - еквивалент на мразовит блок с дебелина 100 метра с размерите на Англия.

Един трилион тона лед, в случай че е под формата на куб, ще бъде по-висок от връх Еверест, означават откривателите.

Междувременно скоростта на размразяване се усилва вследствие на стоплянето на атмосферата и океаните. През 90-те години светът отбелязва годишни загуби от 0,8 трилиона тона лед. До 2017 година тази цифра към този момент възлиза на 1,2 трилиона тона годишно.

За задачите на проучването експертите от ЕКА са анализирали световни сателитни данни и са допълнили откритията си с наземни изследвания на полярните райони и някои от планинските ледници, чийто брой по света е 215 000.

" Топенето на ледените покривки в този момент следва най-лошите сюжети за световното стопляне ", се показва в изказване, направено от ръководителя на проучването Томас Слейтър. " В резултат на това покачването на морското ниво ще окаже доста съществено влияние върху крайбрежните общности през този век ", предизвестява ученият.

Проблемна е и загубата на морски лед, в резултат на което понижава отразяващата повърхнина на планетата и се ускорява резултатът от световното стопляне.

" С намаляването на морския лед океаните и атмосферата гълтам повече слънчева сила. Това води до по-бързото стопляне на Арктика от което и да е друго място на планетата ", споделя съавторът на проучването Исобел Лорънс.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР