Земята е едно наистина магично място. Не вярвате? Просто погледнете

...
Земята е едно наистина магично място. Не вярвате? Просто погледнете
Коментари Харесай

Два природни феномена в една магична снимка

Земята е едно в действителност магично място. Не вярвате? Просто погледнете по-горната фотография, направена от член от екипажа на Експедиция 62 от борда на Международната галактическа станция през март тази година.

Фантастичните цветове, които виждате над Аляска, са частици от горната земна атмосфера, които си взаимодействат по най-различни способи. Крайният резултат са два изцяло разнообразни атмосферни феномена в една снимка.

Първият феномен е северно зарево – зелената линия светлина с червени оттенъци вляво. Той настава, когато заредени частици от слънчевия вятър ударят земната магнитосфера (своеобразна защитна обвивка – тук сходни частици са подволастни на волята на нашето магнитно поле). Когато се смесят с атмосферните газове (като О2 и азот), тези частици основават невероятните цветове на полярните сияния.

Когато бъдат възбудени от слънчевия вятър, кислородните атоми най-големите височини освобождават тази непотребна сила под формата на алено зарево, до момента в който зеленото е провокирано от възбудени кислородни или азотни молекули, освобождаващи сила на по-ниските височини.

Северното зарево обаче не е единственият феномен на тази фотография. Вдясно можете пъкъл видите жълто-червена линия светлина малко над извивката на нашата планета. Това е така наречен небесно зарево. То не е толкоз ясно изразено като северното, само че е не по-малко красиво.

За да разберете по-добре небесно зарево (в частност нощното), би трябвало да имате поради, че нощното небе в никакъв случай не е изцяло мрачно. Никога – даже когато отстраните светлинното замърсяване, звездната светлина и дифузната слънчева светлина. Когато са във възбудено положение, атомите създават „ излъчвания “. Така да вземем за пример кислородът, който се разпада денем, се комбинира още веднъж през нощта и освобождава тази непотребна сила под формата на фотони. Азотните молекули и реакциите сред азота и кислорода също способстват за това зарево.

Нощно зарево. Източник: NASA

Фотоните, които се освобождават в този случаи, наподобяват зелени (като на фотографията по-горе), само че на по-ниските пластове (на към 80-100 км над повърхността на Земята) можем да забележим и жълт цвят.

Метеорите се разпадат в този слой на атмосферата и освобождават натриеви атоми във въздуха (оттам идва и името му – натриев пласт). Възбудените натриеви атоми основават характерното жълто зарево.

Бонус: изгряващото слънце зад Земята кара покрайнините на планетата да наподобяват тъмносини. Това се случва по същата причина, заради която и небето е синьо денем - когато слънчевата светлина се сблъска с молекулите в нашата атмосфера, синята светлина (която е с по-къса дължина на вълната) се разпръсква, до момента в който останалата се пропуща.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР