Земя на номади е големият победител на 93-тите награди Оскар

...
Земя на номади е големият победител на 93-тите награди Оскар
Коментари Харесай

Големите победители на наградите Оскар

" Земя на номади " е огромният победител на 93-тите награди Оскар на американската Академия за кинематографично изкуство и просвета.

Лентата се съревноваваше с " Манк ", " Бащата ", " Процесът против Чикаго 7 ", " Момиче с капацитет ", " Юда и черният избавител ", " Минари " и " Без звуци в живота ".

Това е невиждан успех за филм, режисиран от жена, с жена в основната роля, отбелязва Асошиейтед прес. Филмът беше любимецът на церемонията, откакто господства в холивудския награден сезон.

Най-добри актриса и артист

Франсис Макдорманд сграбчи Оскар за най-хубава актриса за ролята си в " Земя на номади ". В категорията бяха номинирани и Вайола Дейвис за " Ма Рейни: Майката на блуса ", Кери Мълиган за " Момиче с капацитет ", Ванеса Кърби за " Да намериш още веднъж себе си ", Андра Дей за " Съединени американски щати против Били Холидей ".



С успеха си Франсис Макдорманд попадна в елитния клуб на актьорите с по три награди Оскар, който включва Мерил Стрийп, Даниъл Дей-Луис и Джак Никълсън.

Антъни Хопкинс завоюва Оскар за най-хубав артист за " Бащата ". Хопкинс не участва на церемонията, а оценката разгласи Хоакин Финикс. В категорията бяха номинирани и Риз Ахмед за " Без звуци в живота ", Чадуик Боузман за " Ма Рейни: Майката на блуса ", Гари Олдман за " Манк ", Стивън Юн за „ Минари “.

Осемдесет и три годишният Антъни Хопкинс стана най-възрастният артист, отличен с Оскар. Досега върхът принадлежеше на Кристофър Плъмър , който умря през февруари тази година. Това е втора премия на киноакадемията за Антъни Хопкинс. Първият си Оскар английският артист печели за знаковата си роля на Ханибал Лектър в " Мълчанието на агнетата ".

Оскарите за поддържаща роля: Мария Бакалова се размина със статуетката

Призът на американската кино академия за най-хубав артист в поддържаща роля отиде при Даниел Калуя за " Юда и черният избавител ".
 Даниел Калуя Българска телеграфна агенция
Там Калуя се превъплъщава в облика на Фред Хамптън - водач на " Черните пантери " в Чикаго, а сътрудника му Лакийт Станфийлд играе внедрен в организацията осведомител на ФБР.

Южнкорейката Юн Ю-джун завоюва премия Оскар за най-хубава актриса в поддържаща роля за осъществяването си в „ Минари “ (Minari). " Не имам вяра в съревнованието ", показа Юн Ю-джун , приемайки оценката, и добави, че евентуално е имала малко повече шанс от останалите претендентки в категорията.



Юн Ю-джун Gulliver/Getty Images

В категорията беше номинирана и българката Мария Бакалова, тя се бореше за статуетката с осъществяването си в „ Борат 2 ".

Историческа победа за Клои Чжао

Родената в Китай режисьорка Клои Чжао стана първата азиатка и втората в историята жена, спечелила Оскар за най-хубава постановка.



Клои Чжао Gulliver/Getty Images

Статуетката е първа за 39-годишната Клои Чжао , която печели наградата за лентата си " Земя на номади ". Филмът споделя историята на финансово затруднени хора, които пътуват из Америка и се захващат с разнообразни работи в опит да свържат двата края.

В категорията за най-хубав режисьор за пръв път бяха номинирани две дами. Другата претендентка бе Емералд Фенъл за " Момиче с капацитет ".

Категориите за сюжет

Британката Емералд Фенъл бе отличена за най-хубав автентичен сюжет за кино лентата " Момиче с капацитет ", който имаше общо 5 номинации.

Филмът наблюдава по какъв начин Каси (Кери Мълиган) замисля възмездие на хората, виновни за изнасилването на най-хубавата ѝ другарка, и за тези, които са я разочаровали по-късно.

Оскар за най-хубав приспособен сюжет завоюваха французинът Флориан Зелер и английският драматург Кристофър Хемптън за кино лентата " Бащата ", в който играе Антъни Хопкинс .

" За душата " - с два наградата

" За душата "
беше отличен с " Оскар " за най-хубава анимация, както и в категорията „ Оригинална музика “. Музиката във кино лентата е дело на композиторите Трент Резнър, Атикъс Рос и Джон Батист.

H.E.R. завоюва златната статуетка за най-хубава ария от филм с " Fight for You " от " Юда и черният избавител ".

" Още по едно " на датския режисьор Томас Винтерберг бе почетен с премия за най-хубав интернационален филм. Оскарът за най-хубав документален филм отиде при " Моят преподавател октоподът ".

Вижте цялостния лист на носителите на Оскар по категории:

„ Най-добър филм “


" Земя на номади " (Nomadland)

„ Най-добър режисьор “

Клои Чжао за " Земя на номади " (Nomadland)

„ Най-добра актриса “

Франсис Макдорманд за " Земя на номади " (Nomadland)

„ Най-добър артист “

Антъни Хопкинс за " Бащата " (The Father)

„ Най-добра актриса в поддържаща роля “

Юн Ю-джун за " Минари " (Minari)

„ Най-добър артист в поддържаща роля “

Даниел Калуя за " Юда и черният избавител " (Judas and the Black Messiah)

„ Оригинален сюжет “

Емералд Фенъл за " Момиче с капацитет " (Promising Young Woman)

„ Адаптиран сюжет “

Флориан Зелер и Кристофър Хемптън за " Бащата " (The Father)

„ Оригинална ария “

" Fight for You " на H.E.R. от " Юда и черният избавител " (Judas and the Black Messiah)

„ Оригинална музика “

Трент Резнър, Атикъс Рос и Джон Батист за " За душата " (Soul)

„ Най-добър анимационен филм “

" За душата " (Soul)

„ Най-добър задграничен филм “

" Още едно " (Another Round) на датския режисьор Томас Винтерберг

„ Операторско майсторство “

Ерик Месершмит за " Манк " (Mank)

„ Монтаж “

" Без звуци в живота " (Sound of Metal)

„ Визуални резултати “

“Тенет” (Tenet)

„ Сценография “

" Манк " (Mank)

„ Звук “

" Без звуци в живота " (Sound of Metal)

„ Костюми “

Ан Рот за " Ма Рейни: Майката на блуса " (Ma Rainey’s Black Bottom)

„ Грим и прически “

" Ма Рейни: Майката на блуса " (Ma Rainey’s Black Bottom)

„ Най-добър документален филм “

" Моят преподавател октоподът " (My Octopus Teacher)

„ Късометражен игрален филм “

" Двама далечни непознати " (Two Distant Strangers)

Номинации в категорията „ Късометражен анимационен филм “

" Ако нещо се случи, обичам те " (If Anything Happens I Love You`)

Номинации в категорията „ Късометражен документален филм “

" Колет " (Colette)

Церемонията за 93-ите награди " Оскар " на американската Академия за кинематографично изкуство и просвета мина онлайн в гара Сентрал стейшън в центъра на Лос Анджелис.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР