Земя като човешка длан, но с любопитни музеи като за

...
Земя като човешка длан, но с любопитни музеи като за
Коментари Харесай

Музеите в България, които е хубаво да посетиш

Земя като човешка длан, само че с любопитни музеи като за цялостен торс. Да разгледаме някои от най-интересните български музеи:

Музеят на киселото мляко в с. Студен извор

Ето един същински „ булгарикус “ музей, отдаден на млечнокиселата ни горделивост. В сърцето на село Студен извор (Трънско) се намира обичайната двуетажна битова къща, в която може да разгледате забавни осведомителни за българското кисело мляко, като се започне  от първата научна обява на откривателя на „ Лактобацилус булгарикус “ доктор Стамен Григоров (1905 г.), та чак до последните изследвания за лечебните свойства на вкусния артикул.

Тук освен ще имате опцията да научите историята на киселото мляко, само че и ще видите потребна информация за занаятчийското произвеждане и домашното му подквасване, както и обичайни предмети от предишното, в които се съхранявало млякото. Най-удобното време за посещаване на музея е през юни, когато се организира годишния Празник на киселото мляко, в който има конкурс за най-добре приготвено домашно кисело мляко. Да ви е сладко!

Музеят на солта в Поморие

Родното Черноморие, с изключение на дузини пияни скандинавци, предлага и любопитни кътчета за разглеждане без аналог – като да вземем за пример единственият в Източна Европа Музей на солта, намиращ се в Поморие.

Разположена на брега на соленото Поморийско езеро, в музейната постройка ще се придвижите в достоверната анхиалска технология за извличане на сол, която не се е трансформирала от антични времена (морска вода се изпарява на слънце). Богатата снимкова изложба ще ви покаже стадиите на развиване в добива на „ бялото злато “, ще видите любопитни принадлежности от предишното, а благодарение на майстори-солари запалянковците даже можете да участвате в производството на сол. Да ви е солено!

Музеят на розата в Казанлък

Ние да нямаме музей на розата е все едно руснаците да нямат музей на водката! Близо до центъра на Казанлък можете да посетите неповторимия по своему Музей на розата, който се състои от три съществени зали: в първата ще видите снимков материал, показващ историята на розопроизводството, информация за главните казанлъшки семейства, прозвеждащи розово масло, мускали, кункуми и още и още. Втората зала ви показва образно какъв е процесът на произвеждане на розово масло, там ще видите и лаборатория за опитване и надзор на качеството на маслодайния артикул. В третата зала ще научите повече за актуалното произвеждане на етеричните масла, както и за обичайните Празници на розата, които се празнуват в първата неделя на юни.

Тези от вас, които не обичат да си потеглят с празни ръце, могат да си купят розово, ментово и лавандулово масло, както и сладко и ликьор от рози.

Дом на хумора и сатирата в Габрово

Добре пристигнали в едно от най-забавните места в България! Мястото, където котките нямат опашки и от което ще си тръгнете с усмивка. В габровския културен център ще потънете измежду хиляди сатирични графики, фотографии, статуи, карнавални маски и костюми, които ще ви оказват помощ да опознаете характерния фолклор на българската столица на хумора.

Ще научите за какво габровците режат опашките на котките си (за да излизат по-бързо от стаята, че да не отива зян топлината), ще видите доста нагледни образци за прословутата гарбовска стиснатост. В специфичната зала „ Планета Габрово “ пък децата ще попаднат в царството на безконечното забавление измежду безчет чудновати експонати и фотографии.

Музей на виното Плевен

Ето един музей, от който сигурно ще си тръгнете замаяни. Намиращ се в уютна пещера в „ Кайлъка “ и единствен на Балканите, музеят предлага две дегустационни зали, в които имате опция да поглезите небцето си с неповторимия усет на питието на боговете. Има и историческа зала, където ще научите куп неща за историята на лозарството и винарството у нас, ще видите характерни предмети и атрибути, свързани с производството на ферментиралата напитка.

Музеят на виното предлага и неповторима за България експозиция, включваща виновност на достойната възраст от 30 до 90 години. Краткият сомелиерски курс, който ще проведете, пък ще ви научи по какъв начин да държите чашата, с какво да мезите и по какъв начин да разпознавате цвета и усета на качественото вино.

Музеят на восъчните фигури в Търново

В старопрестолния град същински ценят историята си и следващо доказателство за това е откритият през 2013 година Музей на восъчните фигури. Разглеждайки неповторимата експозиция, ще се докоснете до българската история през Средновековието и ще разберете повече за живота в Търново по времето на Второто българско царство. Величествените фигури на цар Калоян и Иван Асен ІІ пък безусловно ще ви накарат да ахнете.

Доброто разположение на музея, намиращ се в подножието на Митрополитската катедрална черква и с прелестен аспект към хълма Царевец, както и добре подбрания звуков декор, ще трансфорат обиколката ви тук в незабравимо премеждие. За колекционерите на фейсбук лайкове пък се предлага специфичната услуга да се снимат в средновековни одежди.

Можело значи!

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР