Земляческа среща ще събере и тази година жители и потомци

...
Земляческа среща ще събере и тази година жители и потомци
Коментари Харесай

Земляческа среща ще събере потомци на потопеното в язовир Жребчево с. Запалня

Земляческа среща ще събере и тази година поданици и потомци на потопеното в язовир " Жребчево " село Запалня. Това оповестиха от община Твърдица, която е съорганизатор на проявата. 

Поканени са всички някогашни поданици на селото, техните наследници, фамилии, близки, познати и другари. Срещата е избрана за 16 септември от 11:00 часа. Осигурен е превоз от автогарата в Твърдица до местността Запалня от 10:40 часа, а връщането е в 13:00 часа, предава Бта.

Миналата година на земляческата среща бяха маркирани 60 години от потапянето на село Запалня във водите на язовир „ Жребчево “ и 130 години от освещаването на локалния храм " Свети Иван Рилски ". Селото е потопено при започване на шейсетте години на предишния век. Повечето му поданици са се заселили в Твърдица, където основали така наречен Запалски квартал. Други се преселили в Казанлък, Сборище и село Оризари. Единствената останала постройка от селото е църквата " Свети Иван Рилски ", издигната през 1891 година от тревненски майстори.

Храмът е бил повдигнат на рид, поради което не е останал под водите на язовира. Когато е станало ясно, че селото ще бъде потопено, хората са изнесли иконите и църковната утвар и са ги пренесли в църквата в Гурково. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР