Земетресенията, разтърсили карпатската област Олтения в Румъния и усетени в

...
Земетресенията, разтърсили карпатската област Олтения в Румъния и усетени в
Коментари Харесай

Сръбски учен: Земетресенията в Румъния са отражение на катастрофата в Анадола и Сирия

Земетресенията, раздрусали карпатската област Олтения в Румъния и усетени в Сърбия, са отражение на злополуката в Анадола, счита авторитетният сръбски геолог доктор Драган Милованович Кене, професор в Минно-геологическия факултет в Белград, написа сръбският вестник " Новости ", представен от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Земетресението в Турция и Сирия 394
Още на 6 февруари, когато станаха мощните трусове в Турция и Сирия, професорът сподели за " Новости ", че детонацията на сеизмична сила, която се освободи на източно-анадолския разлом, ще се популяризира по целия Алпийско-хималайски пояс, на който се намират и Сърбия, и Румъния.

Той се е съветвал с сътрудници по отношение на най-новите трусове в Румъния, усетени и Сърбия, и се съгласили, че това не са независими земетресения, а последица от злополуката в Турция и Сирия. Трусове с епицентър на дребна дълбочина, каквито станаха в Анадола и Сирия, освобождават голяма сила, която се популяризира по Алпийско-хималайския пояс и въпросът е единствено къде тази сила ще се изрази, сподели доктор Милованович.

Това е последица от страховити тектонични промени на мястото, където африканската континентална плоча се приплъзва под евразийската. Не бива да се стига до суматоха, тъй като множеството експерти са съгласни, че трусовете в Румъния и Сърбия са признак на усмиряване на земята, въпреки постоянно да има и известни запаси, сподели професорът.

Д-р Милованович сподели през вчерашния ден и за вестник " Данас ", че съгласно измерванията в Сърбия през последните 100 години " в нашата зона не би трябвало да стават трусове, по-силни от шеста степен ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР