Земетресението в Мароко пропука стените на стария град в Маракеш,

...
Земетресението в Мароко пропука стените на стария град в Маракеш,
Коментари Харесай

След трусовете в Мароко: Архитекти и реставратори възстановяват Маракеш

Земетресението в Мароко пропука стените на остарелия град в Маракеш, който съществува от XII в. и е част от международното културно завещание на ЮНЕСКО. Според локални историци измежду постройките има и такива, които са се трансформирали в знак на Мароко - при започване на септември минарето на остарялата централна джамия в Маракеш беше на път да се срути. 

 
Щетите по историческите монументи варират във всеки район съгласно дистанцията му до епицентъра на трусовете. Най-пострадала е джамията „ Тинмел “, която се намира в Игил, както и някои храмове в Маракеш, да вземем за пример джамията Харбуш.
Рашид Шахми, историк

След трусовете със мощ близо 7 по Рихтер архитекти и реставратори възвръщат потърпевшите забележителности. 

 
Най-голямото предизвикателство е да намерим баланс в опазването на културното завещание благодарение на актуалните технологии. Необходимо е доста внимание, с цел да запазим духа на постройката, само че и да я реставрираме, с цел да бъде безвредна.
Хадия Малки, проектант

И макар тежкото земетресение хиляди туристи не престават да посещават Маракеш.

 
Дойдохме да разгледаме. Искахме да се насладим на преживяването, да опознаем културата, да забележим местата, наранени от труса. Да разберем по какъв начин живеят хората тук и по какъв начин се оправят.
Полатат, туристка от Еквадор

Трусовете в Мароко лишиха живота на близо 3000 души. Най-малко 50 хиляди здания се срутиха, което докара до разселването на стотици хиляди хора.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР