Земетресението е природно явление, което винаги е в състояние да

...
Земетресението е природно явление, което винаги е в състояние да
Коментари Харесай

16 факта за земетресенията, които може би не знаете

Земетресението е естествено събитие, което постоянно е в положение да покаже на човечеството своята беззащитност пред силите на Земята. В допълнение към обстоятелството, че всяко задоволително мощно земетресение може да унищожи цялостен град, то може да докара и до други също толкоз разрушителни последствия, като цунами или вулканични изригвания.
Прочетете още
Вижте няколко подбрани обстоятелството за земетресенията, сполетяли света през годините, както и любопитни детайлности за последствия от тях:
Древните инки, които са познавали земетресенията от първа ръка, са изграждали своите каменни структури по този начин, че да могат да устоят на всяко, даже и на най-разрушителното земетресение.

Най-мощното земетресение в историята на наблюденията се случи в Чили през 1960 година Силата му беше 9,5 по скалата на Рихтер и генерира вълна цунами, която се простира на 10 хиляди километра.Около 1500 трусове се случват в Япония всяка година. В Чили — почти същото.Земетресения се случват освен на Земята — на Луната, да вземем за пример, също се случват, само че нормално се назовават ​​лунни (интересни обстоятелства за Луната).През 1811 година мощно земетресение в Съединените щати за известно време обърна течението на голямата река Мисисипи.През 2015 година Непал претърпя още едно мощно земетресение, което раздруса столицата на страната, град Катманду. Височината на най-големия връх в света Еверест вследствие на това земетресение понижа с два сантиметра и половина.

Първият сеизмограф е основан в античен Китай през 132 година

Всяка година Земята се раздрусва от към половин милион трусове, само че единствено 100 хиляди от тях могат да бъдат усетени и към 100 от тях предизвикват някакви вреди (интересни обстоятелства за Земята).

8 от 10 от всички огромни трусове се случват в тихоокеанския огнен пръстен.

Най-смъртоносното земетресение в историята на човешката цивилизация е това, което раздруса Средиземно море през 1201 година сл. н. е. и лиши живота на повече от милиона души.

По време на мощно земетресение се отделят стотици и хиляди сила пъти повече от детонацията на междинна атомна бомба.

Най-дългото земетресение, траяло съвсем 10 минути, се случи през 2004 година под Индийския океан.

В Съединени американски щати, в калифорнийския град Паркфийлд, има мост, незабравим с това, че двата му края стоят върху разнообразни тектонични плочи.

В южното полукълбо На нашата планета земетресенията се случват по-рядко, в сравнение с в северното.

Подземните талази вследствие на удари могат да се движат със скорост до 350-360 километра в час. По-бързи талази най-малко към момента не са следени. За благополучие.

Силно земетресение през 2010 година аргументи преместването на чилийския град Консепсион на 3 метра настрана.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР