Земетресение с магнитуд 7,9 удари централна Турция в понеделник рано

...
Земетресение с магнитуд 7,9 удари централна Турция в понеделник рано
Коментари Харесай

Земетресения от 7,9 и 7,4 по Рихтер удариха Турция

Земетресение с магнитуд 7,9 удари централна Турция в понеделник рано сутринта. Епицентърът е на дълбочина 10 км, заяви Германският проучвателен център за геонауки (GFZ). 

Турският орган за ръководство на бедствия и изключителни обстановки (AFAD) дефинира земетресението с магнитуд 7,4 покрай южния град Кахраманмараш. 

Според Центъра за геоложки проучвания в Потсдам трусовете са два - 7,4 и 7,9 - с епицентър и в двата случая е бил покрай град Газиантеп, близо до границата със Сирия.

Нанесени са вреди по здания. 

По първична информация на управляващите минимум 23 души са починали в турската провинция Малатия, 17 - в Шанлиурфа, шестима - в Диарбекир и петима - в Османие.

Земетресението е траяло към минута. В продължение на половин час до един час са регистрирани над 30 вторични труса. Според Европейския сеизмологичен център трусовете са близо 40 като последователност, в Източната част на Турция, в граничната със Сирия зона, както и в Централна Турция. Те са със сериозна мощ - от над 3 до 5.2 по Рихтер. Отбелязани са и два труса от 5.2 в Централна Турция.

Според отчета земетресенията са станали към 4,17 ч. и 4,28 ч. локално време на дълбочина 10 километра.

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу съобщи, че няколко провинции са наранени и доста здания са се срутили. Извикани са избавителни екипи от цялата страна.

Северозападна Сирия също е наранена. Според държавните медии в Сирия в регионите на Алепо, Хама и Латакия са починали минимум 42 души , а повече от 200 са били ранени.

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света. Едно от последните по-силни бе записано на 15 януари тази година.
 Земетресение разсъни Турция
Земетресение разсъни Турция

Няма данни за жертви и рaзрушения
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР