Земетресение с магнитуд 5,6 разлюля днес Централна Турция, съобщи Европейския

...
Земетресение с магнитуд 5,6 разлюля днес Централна Турция, съобщи Европейския
Коментари Харесай

Централна Турция продължава да се тресе, жертвите вече са повече от 4360

Земетресение с магнитуд 5,6 разклати през днешния ден Централна Турция, заяви Европейския Средиземноморски сеизмологичен център, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция. Епицентърът на труса е бил на дълбочина 2 километра, уточни центърът. Засега няма данни за жертви и вреди, провокирани от следващия трус.
Още по темата
Зимното, още неразсъмнало утро на 6 февруари беляза една от най-големите нещастия на турското столетие. В 4.17 часа трус с магнитуд 7.7, с епицентър селището Пазарджик, окръг Кахраманмараш раздруса района на Югоизточен Анадол. Продължилият към 40 секунди трус, чиято мощ съгласно експертите се равнява на 130 атомни бомби лиши живота на хиляди души, провокира големи опустошения, остави без заслон милиони хора в общо 10 окръга-Хатай, Малатия, Газиантеп Адана, Сюлеймание, Килис с над 5 млн. души население. Девет часа по-късно, в 13.23 часа регионът на Кахраманмараш бе разтресен от втори мощен трус с магнитуд 7.6 с епицентър селището Елбистан.

Жертвите на земетресенията в Турция и Сирия към този момент са повече от 4360. По данни на службата над 14 000 хиляди души са ранени, а над 6 хиляди здания са разрушени при земетресението с магнитуд 7,7, станало предходната нощ в Турция и последвано от близо 150 вторични труса.

Директорът на Службата за изключителни обстановки на Турция Юнус Сезер заяви, че броят на починалите вследствие на земетресението в страната е повишен на 2921, представен от ТАСС.

От друга страна, минимум 1444 души са починалите през вчерашния ден в Сирия, оповестиха нощес управляващите и избавителните служби, представени от Франс прес. Пораженията са в провинциите Алепо, Латакия, Хама, Тартус ", уточни сирийското министерство на опазването на здравето.

В регионите под контрола на бунтовниците минимум 733 души са починали и повече от 2100 са ранени, съгласно белите каски (доброволци от гражданската защита).

Екипи от 17 европейски страни са били изпратени в Турция, с цел да вземат участие в избавителните и издирвателни действия в потърпевшите от земетресенията окръзи Хатай, Диарбекир, Малатия, Газиантеп, Килис в Югоизточна Турция, заяви еврокомисарят по ръководство на рецесии Янез Ленарчич.

В персоналния си акаунт Ленарчич уточни, че България, Румъния и Унгария са изпратили избавителни екипи в Турция, както и че тези екипи са се присъединили в дейности.

 Нахиде Дениз: Силата на труса е била като 130 атомни бомби. Има данни за потърпевш българин Виж още

Два самолета " Спартан " на българските военновъздушни сили кацнаха тази нощ на летище Адана, Южна Турция. В региона дойде екип от 12 чиновници на Българската избавителна планинска работа дружно пет особено подготвени кучета, както и екипировка и съоръжение. На Борда на единия аероплан " Спартан " има автомобил на българската избавителна планинска работа.

Планира се спасителите да се включат в спасяването на хора, затрупани под останките на срутили се здания в регионите, наранени от земетрeсенията.

Екипът от спасители бе посрещнат на летището от българския дипломат в Република Турция Н. Пр. Ангел Чолаков.

Преди самолетите да излетят подполковник Димчо Добрев съобщи пред Българска телеграфна агенция, че военновъздушните сили ще изпълнят транспортни задания за превозване на персонален състав и имущество и това от което има потребност турската страна за да се окаже помощ на нуждаещите се.

Подполковник Димчо Добрев съобщи още, че обстановката в мощно засегнатите от земетресенията региони в Южна Турция в действителност е доста тежка. Той уточни, че в един миг летище Адана е било затворено за малко - след труса по обяд, само че по-късно летището още веднъж е проработило обикновено.

Ние ще осъществим това, което турската страна желае от нас. Турската страна е водеща, с цел да каже от какво има потребност и дали българската страна може да го подсигури, добави подполковник Димчо Добрев пред Българска телеграфна агенция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР