Земетресение с магнитуд 2.2 по Рихтер е регистрирано в Крупнишкия

...
Земетресение с магнитуд 2.2 по Рихтер е регистрирано в Крупнишкия
Коментари Харесай

Крупнишкият разлом се разтресе

Земетресение с магнитуд 2.2 по Рихтер е записано в Крупнишкия разлом в 9.53 часа. Това заяви за „ Фокус “ дежурният сеизмолог от Националния институт по геофизика, геодезия и география (НИГГГ) към Българската академия на науките (БАН) проф. Емил Ботев. 

``
реклама

Той посочи, че земетресението не е усетено в село Крупник или в град Симитли. „ Обикновено се усещат трусове с магнитуд по-голям от 3.00, към този момент с над 3.5 по Рихтер. Дълбочината е под 10 км. “, изясни още проф. Ботев. Той добави, че епицентърът е до разлом, ситуиран напречно на река Струма в зона Крупник.

„ Този разлом е прочут с едно от най-силните трусове в историята на Европа. През 1904 година е осъществил земетресение с магнитуд 7, 8 по Рихтер. Малко по-силно земетресение с магнитуд към 3.0 по Рихтер, което можеше да бъде усетено, се случи на 15 май “, изясни още проф. Ботев.

Той посочи, че последните 4-5 дни във Витоша има серия от трусове. „ Има повече от 20-ина микроземетресения, които са с магнитуд по-малък от 1.00 по Рихтер “, уточни проф. Ботев. По думите му те се записват единствено на сеизмична станция „ Витоша “ и няма късмет да бъдат усетени.

Проф. Ботев разяснява, че последното усетено трусове на територията на страната е от 30 април 2019 година и то е в Североизточна България до Провадия. „ То е с магнитуд 3,7 по Рихтер “, добави още Ботев.

По данни на кмета на село Крупник Иванка Чакалска, няма данни жителите на обитаемото място да са усетели земетресението. Не са постъпвали сигнали и за нанесени вреди.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР