Земетресение от 4,3 по Рихтер разлюля Пловдивско снощи и предизвика

...
Земетресение от 4,3 по Рихтер разлюля Пловдивско снощи и предизвика
Коментари Харесай

Като центрофуга на пералня се чу: Пловдивчани разказаха за земетресението от 4,3 по Рихтер

Земетресение от 4,3 по Рихтер разклати Пловдивско нощес и провокира голяма суматоха в региона. Трусът е усетен сред Пловдив и Асеновград. Няма данни за нанесени вреди и потърпевши хора в градовете и близките села, съобщи bTV.

Земетресението е записано в 20:24 часа. Дълбочината му е 5 километра. Първоначално се е чул тон, сходен на гърмеж, а по-късно е последвал екот.

" Земетресението е усетено първо със мощен гръм, сходен на този от предходната година по това време и в границите на 3-4 секунди всичко минава, отвесен трус “, сподели инж. Димитър Желязков, " Управление при рецесии и сигурност “ към Община Асеновград.

Епицентърът е на 15 км от Пловдив - сред летище Пловдив и Асеновград (на 4 км). По високите етажи в Пловдив трусът е усетен мощно. Звукът е бил като от центрофуга на пералня. Засега няма подадени сигнали за вреди.

" Няма постъпили никакви данни за нанесени вреди и по-сериозни проблеми. Говорихме с някои от кметовете на най-близките обитаеми места, в някои села не е усетено, в други – по-слабо, само че все още не са постъпвали позвънявания и няма проблеми. Първоначално е имало нерешителност, това е обикновено, само че е минала бързо. Към 21 часа всичко си беше обикновено и умерено “, добави инж. Димитър Желязков.

От общината в Асеновград са подготвени да извършат огледи и да подхващат ограничения, в случай че получат сигнали от жители.

По предварителна информация земетресението е усетено в градовете Асеновград, Садово и Пловдив и в региона на астрономическа обсерватория Рожен. Трусът е усетен и в Хасково. От Националния институт по геофизика, геодезия и география напомнят, че жителите, усетили земетресението, могат да попълнят въпросник - ТУК.

В 21:49 часа беше записано второ земетресение. Епицентърът още веднъж е бил покрай Асеновград и Пловдив - на 5,8 километра от Асеновград. Силата му е била 2,4 по Рихтер, демонстрира информацията от НИГГГ към Българска академия на науките.

Миналата година тъкмо по същото време трус с магнитуд 4,8 още веднъж удари региона на Пловдив. Той бе усетен в огромна част от страната. Земетресението провокира боязън и суматоха у хората, живеещи във високите жилищни здания. За благополучие нямаше потърпевши.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР