Земетресение магнитуд 3.4 по скалата на Рихтер е регистрирано от

...
Земетресение магнитуд 3.4 по скалата на Рихтер е регистрирано от
Коментари Харесай

Северна Корея е заподозряна в нов ядрен тест заради земетресение

Земетресение магнитуд 3.4 по скалата на Рихтер е записано от китайския сеизмологичен център в североизточната провинция на Северна Корея Хамгьон-Пукто. Епицентърът е почти на същото място, където при започване на септември бе изпитана атомна бомба от режима в Пхенян.

Сегашното земетресението е записано в 16.29 часа пекинско време (11.29 българско) на дълбочина от нула метра, което единствено ускорява съмненията.

Геофизическият институт на Китай публично разгласи, че най-вероятно става дума за " детонация ". Според организацията, следяща за неразпространение на нуклеарното оръжие, това е " необикновена сеизмична интензивност ", която се изследва и детайлностите ще бъдат оповестени по-късно.

Метеорологичният институт на Южна Корея не изключва това да е нормален трус, тъй като не засича присъщи звукови талази, създавани от изкуствено провокирани трусове.

Предишният нуклеарен опит бе засечен от американския геофизически институт в началото с магнитуд 5.6 и дълбочина от 10 км, само че след това данните бяха поправени на магнитуд 6.3 и дълбочина 0 км.

Китай ползва глобите

По-рано денем международните осведомителни организации оповестиха, че Китай постанова ограничаване на износа си на петролни артикули към Северна Корея, както и ще се спре да купува текстилни произведения от изолираната комунистеческа страна. Китай е най-големият търговски сътрудник на Пхенян и единственият източнник на твърда валута за режима в страната.

Мерките са в съотвествие с резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации срешу Северна Корея поради осъществения през последния месец нуклеарен опит.

Китай лимитира износа на петролни артикули влиза в действие от 1 октомври, а износът на полутечен природен газ стопира незабавно. Веднага се приключва и вносът на текстилни произведения.

Забраната за експорт на текстилни произведения ще коства на Пхенян забележителна част от получаваните до момента 700 млн. $ годишно. Тексилът е вторият най-съществен експортен артикул на страната. Най-големият бранш е износът на въглища, който до началото на тази година генерираше 1.2 милиарда $ за Северна Корея, само че също бе стеснен поради глобите на Организация на обединените нации.

Северна Корея има дружество за преправка на недопечен нефт, който не е включен в възбраната. Веднага след решението на Пекин да приложи санкците на Организация на обединените нации цените на петролните артикули в Пхенян са поскъпнали с 20%, предава Агенция Франс Прес.

Междувременно съветският външен министър Сергей Лавров разяснява, че водачите на Съединени американски щати и Северна Корея се държат като “децат, които са почнали да се бият в детската градина и никой не може да ги спре”. Той добави, че има потребност от пауза в този спор и усмиряване на “горещите глави “.

Лавров сподели, че е безусловно недопустимо да се мълчи за “ракетните случки на КНДР”, само че също по този начин е и е недопустимо да се се предизвика началото на война на Корейския полуостров.

Във връзка с двустранните връзки сред Русия и Съединени американски щати Лавров сподели, че проблемите не са резултат на различията, а на решенията на американската администрация по времето на Обама.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР