Земеделците са лъгани много пъти през годините. Напрежението е отражение

...
Земеделците са лъгани много пъти през годините. Напрежението е отражение
Коментари Харесай

Денков за протестите: Правителството не отстъпи никъде при взетите решения

Земеделците са лъгани доста пъти през годините. Напрежението е отражение на голямо насъбрано съмнение към политическата класа. Това съобщи преди началото на съвещанието на Министерски съвет министър председателят Николай Денков.

 

„ Вчера бяхме очевидци на два огромни митинга с редица претенции. Повечето от тях са свързани с проблеми, насъбрани през последните години.Първо желая да благодаря на преговорните екипи за това, че пристигнаха, участваха в диалози и точно вследствие на тях имаме решения. Това е методът да се позволяват проблемите – посредством договаряния.

 

Всички решения, които бяха взети през вчерашния ден – и в региона на енергетиката, и в региона на земеделието, подхождат на задачите и целите на държавното управление. Никъде нямаше потребност то да отстъпва. Обратното – когато седнахме дружно и обсъдихме с сътрудниците какво ги тормози и какви могат да бъдат решенията, се оказа, че тези решения могат да бъдат взети по този начин, че да подхождат на ползите на хората, да ги пазят и да не трансформират задачите и целите, по които работи това държавно управление ", уточни министър-председателят.

При договаряния и двете страни печелят, няма потребност единият да бъде губещ. Защото всеки има изгода от решенията, означи Николай Денков.

Всъщност упреците не са непосредствено към нас. Всички схващат, че заварваме обстановка, при която би трябвало да се реагира бързо, разясни министър-председателят.

 

Правителството сподели по какъв начин ще продължи да работи и отсега нататък – като поема съответни задължения, които може да извърши, и търси най-хубавите решения на проблемите посредством договаряния, заключи министър-председателят акад. Николай Денков при започване на днешното държавно съвещание. Премиерът благодари на договарящите екипи от двата митинга за градивните диалози през вчерашния ден.

„ В осъществяване на поетите през вчерашния ден задължения, още на днешното държавно съвещание кабинетът обезпечава спомагателни 63 милиона лв. за земеделските производители. Процедурите ще бъдат ускорени, тъй че средствата да стигнат до тях във допустимо най-кратки периоди.

 

Работи се и по тематиката за слънчогледа от Украйна, чийто импорт ще бъде позволен едвам след уточняване на квота за България. По този метод продукцията на българските производители ще се осъществя с приоритет и в същото време ще се обезпечи задоволително суровина за преработвателите на олио.

От това и страната ще завоюва доходи, и хората ще виждат олио на търпими цени в магазините. По енергийната тематика се работи за основаване на оператор за преработка на въглищните райони, чиято цел е подготовката на районите за развиване на нови стопански действия.

 

" Това, което видяхме през вчерашния ден в диалозите и с представителите на енергийния бранш, и със земеделците, е, че напрежението, което всички виждаме, е отражение на голямо насъбрано съмнение към политическата класа, тъй като тези хора са лъгани доста пъти през годините.

Оказа се, че упреците не са непосредствено към нас, тъй като всички схващат, че ние заварваме обстановка, в която би трябвало доста бързо да се реагира, упреците са общо към политическата класа, че доста постоянно дава обещание и доста рядко извършва това, което е дала обещание ", съобщи Денков и даде обещание, че кабинетът ще поема съответни задължения единствено когато може да ги извърши.

" Тези задължения ще бъдат оформяни като писмени документи, ще бъдат подписвани от представители на държавното управление, с цел да е ясно кой е поел уговорката и по какъв начин ще го извършва. Това е методът, по който ще действаме. Всичко останало е популизъм. Това е популизмът, който е лъгал хората и от който те са недоволни ", сподели още министър-председателят.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР