Земеделците остават в стачна готовност и са готови да тръгнат

...
Земеделците остават в стачна готовност и са готови да тръгнат
Коментари Харесай

Земеделците остават в стачна готовност

Земеделците остават в протестна подготвеност и са подготвени да тръгнат към София, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Земеделските стопани са извънредно изнервени, надуват се клаксони. Настроенията се подгряват от патриотични песни. Протестиращите взаимно се подканват да тръгнат към центъра на столицата, тъй като не са задоволени от нещата, които са им препоръчани от властта. Засега остават в протестна подготвеност, тъй като чакат ръководителите на митинга да се съберат в Долни Богоров и да се вземе окончателното решение за по-нататъшните им дейности.

Днес се чака да бъде подписан меморандум за всички претенции на земеделците.

БГНЕС напомня, че министър председателят Николай Денков нощес даде обещание, че няма да бъде разрешен импорт на слънчоглед в близкия интервал. Той разгласи, че ще беседва с украинския министър председател за слънчогледа. Акад. Денков изясни, че ще има избрана квота за България и тя ще бъде позволена за импорт, едвам когато са прецизирали количествата.

Премиерът уточни, че и сега се водят договаряния по тази причина могат ли да се включат и други артикули. Денков е безапелационен, че по отношение на качеството на селскостопанските артикули, импортирани от Украйна, до момента не са открити нарушавания на условията. Ако такива бъдат открити, те ще бъдат неотложно върнати.

150 млн. лева от помощта, която се отпуска на земеделците поради Украйна, са отпуснати с разпореждане на Министерски съвет, като през днешния ден следва да бъдат отпуснати и останалите над 60 млн. лева, заяви финансовият министър Асен Василев. Поет е и ангажимент Агенция „ Митници “ ежеседмично да разгласява размерите от вноса и износа на четирите зърнени култури, както и междинната цена на вноса и надлежно на износа.

На 19 септември бяха затворени основни пътища в цялата страна. В митинга се включиха над 26 браншови организации от целия бранш. Блокада имаше на повече от 40 значими пътни точки и гранични пунктове в цялата страна. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР