Земеделците искат бързи действия от правителството и Европа Няма пазар

...
Земеделците искат бързи действия от правителството и Европа Няма пазар
Коментари Харесай

Българската пшеница е непродадена, украинско зърно напълни складоветe

Земеделците желаят бързи дейности от държавното управление и Европа
„ Няма пазар за българската пшеница от предходната година. Ожънахме и я прибрахме в складовете. През това време гладко върви вносът на зърно от Украйна по така наречен зелени коридори. Протестирахме няколко пъти през м.г., изкарахме тракторите на пътищата, само че и в този момент обстановката е същата. Междувременно направихме есенната сеитба, за която са нужни средства, тъй като цените на гориво, препарати и така нататък не падат, платихме ренти на притежателите на земя... При производството на зърно съблюдаваме европейските регламенти, които в допълнение го оскъпяват ”, споделя Радостина Жекова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

„ Освобождаването от мита на зърнения импорт от Украйна нанесе голяма вреда освен на българското, само че и на европейското зърнопроизводство ”, прибавя тя. Според нея, спомагателният проблем за България е, че коридорите не са коридори, а действително са последна дестинация. „ Складовете на производители и преработватели са цялостни с продукция, което оказва напън на пазара и няма търговия. Ние сме произвели пшеницата, с цел да я продадем и да осигурим идващото възпроизводство. Стоката стои, а аграрни производители теглят заеми, с цел да посрещнат насрещните си потребности. Освен това, пшеницата не може да издържи в складовете, скапва се ”, съобщи пред медии Костадин Костадинов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

От сектора упорстват Европейската комисия да предприме незабавни ограничения за преодоляването на пренасищането на пазара и на ниските цени. ”Решението е коридорите за експорт да бъдат в действителност такива, стоката, която влиза в страната да бъде пломбирана или да има заплатен депозит и тази продукция да отива фактически до страни, които имат потребност. Очакваме идната среща на Съвета на Европа на министрите на земеделието на 30 януари. Европейският съюз би трябвало да чуе какво се случва в източната частна Европа и Черноморския район ”, добави той.

„ Проблемът с вноса на зърно от Украйна, който блокира складовете и търговията с пшеница и слънчоглед в България беше остро подложен пред министъра на земеделието Явор Гечев на среща с ръководители на аграрни кооперации от Североизточна България, която се организира предишния четвъртък в курорта „ Златни пясъци ”, сподели след след срещата ръководителят на регионалния съюз на земеделските кооперации „ Добруджа ” Кирил Комитов.

”Министър Гечев непосредствено сподели, че страната се е трансформирала в склад за украинско зърно. Каза още, че на този стадий украинското зърно, което е у нас, не влиза на производството на самун, олио и така нататък Но дали е по този начин земеделските производители показаха мнение, че не са уверени. Министър Гечев още веднъж повтори пред нас, че украинското зърно не би трябвало да остава в страните, през които минават коридорите, сходна била позицията на Румъния, Чехия и други страни ”, добави Комитов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР