Земеделци протестират пред Министерски съвет. Недоволството е заради възможността да

...
Земеделци протестират пред Министерски съвет. Недоволството е заради възможността да
Коментари Харесай

Земеделци протестират пред Министерски съвет заради нови ГМО продукти на българския пазар

Земеделци стачкуват пред Министерски съвет. Недоволството е поради опцията да навлязат нови генномодифицирани артикули на българския пазар. Решението би трябвало да бъде гласоподаване в понеделник в Брюксел, където ще участва земеделския министър Кирил Вътев.

 

В понеделник министъра на земеделието Кирил Вътев би трябвало да отбрани позицията на България по време на комисията по земеделие в Брюксел.

 

На 6 декември Министерски съвет взе решение да поддържа испанското предложение и да позволи използването на нови геномни техники. След острата реакция на част от земеделския отрасъл и изключителна парламентарна комисия персонално Кирил Петков разгласи, че страната ни ще гласоподава „ въздържал се ”.

 

Според Марияна Христова от Асоциация „ България свободна от ГМО ”, това че България ще гласоподава „ въздържал се ” не значи нищо решено.

 

„ Ако няма квалифицирани болшинство, което незабавно да приложи този правилник, което с господство над нашите закони, ние тръгваме по по този начин наречената мудна писта. Това значи, че въпросите за ГМО занапред ще се дискутират на европейско равнище ”, сподели тя.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР