Земеделци от 12 европейски държави, обхванати от инициативата Три морета,

...
Земеделци от 12 европейски държави, обхванати от инициативата Три морета,
Коментари Харесай

Зърно от Украйна е с неизяснено качество и се смесва с нашето

Земеделци от 12 европейски страни, обхванати от самодейността " Три морета ", ще разискват по какъв начин да се оправят с проблемите, които основава безконтролният импорт на зърнена продукция от Украйна .

Костадин Костадинов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите и участник в срещата, изясни пред, че ще се желае възбрана на вноса в Европейски Съюз на зърно, третирано с неразрешени в съюза препарати .

" Допускаме да влиза зърно от трета страна с неизяснено качество ", настоя той.

" Европа позволи този импорт, само че тя по този начин подлага своите производители и ги обрича на банкрут ", разяснява Костадинов в предаването " Преди всички ".

Костадинов напомни терзанията, че зърното, което влиза от Украйна, влиза без фитосанитарен надзор на нашата граница .

По думите му с цел да се реализира подобен надзор, страната би трябвало да заплаща на частни лаборатории , а пари за това няма.

" Другото – вносът в България е на остарял слънчоглед , миналогодишна годишна продукция, която в огромната си част, изключително при слънчогледа - при престояване компрометира качеството си . "

Костадин Костадинов огласи проблем с скрито взимане за проба на жито от един от камионите, " да забележим действително какво вкарват ", като тестът била изследвана.

" Отдолу заключението беше: негодно . И това зърно се смесва с българско или друго и се показва като такова. "

Запитан за какво никой не знае къде отива това зърно, Костадин Костадинов означи, че движейки се в страната вижда по какъв начин " няма покупко-продажби, вървят камиони ".

" Значи това зърно, идващо от Украйна, е претрупано към този момент на български камиони , потегля по базите и се разпръсква и се смесва . "

На срещата на земеделските производители ще се обсъдят и възможни митинги на 14, 15 и 16 септември, посочи Костадинов. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР