Земеделският министър Румен Порожанов заяви, че въвеждането на минимална изкупна

...
Земеделският министър Румен Порожанов заяви, че въвеждането на минимална изкупна
Коментари Харесай

Конфликт между Порожанов и розопроизводителите. Кой лъже?

Земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че въвеждането на минимална изкупна цена за розов цвят е невъзможна законодателна мярка, само че добави, че производството на маслодайна роза би трябвало да се регламентира откъм качество и отношение сред производители и дестилерии.

Като главен проблем на розопроизводителите тази година той очерта свръхпроизводството. Според розопроизводители от с. Дъбене казусът е в дребното дестилерии, а не в огромното произвеждане.

"Основният проблем е в огромната годишна продукция на рози, като розопроизводството е разпростряно на над 43 000 дка., като предстоящото количество е над 16 000 тона розов цвят. Това надвишава потенциала на розоварните, които би трябвало да го преработят ", съобщи Румен Порожанов в утринния блок на Българска национална телевизия.

"Чисто климатичните условия допуснаха, че тази седмица е най-активна на розов цвят. Проблемът е във опцията да се изкупи розовия цвят, а не в цените, както и в огромния брой земеделци, които нямат контракти с дестилерии и не са регистрирани като аграрни стопани. В момента дестилериите изкупуват над 150% от дневния си потенциал, а доста от розовия цвят не се преработва, тъй като губи качествата си, в случай че не бъде обработен допустимо най-бързо ", добави той.

"Всеки производител има контракти с огромни купувачи от парфюмерийната индустрия. Един кг розово масло се получава от към 3-3,5 тона розов цвят ", показа още Порожанов.

" Не съм удовлетворен от сделките със земеделския министър , само че добра стъпка е приемането на законодателство. Той означи, че в закона би трябвало да се вкара минимална изкупна цена - сред 3,5 - 4,5 лева на кг розов цвят ", съобщи пред камерата на Българска национална телевизия розопроизводителят Георги Делимаринов от с. Дъбене.

Производителят означи, че реколтата е богата, само че и розоварните са малко.

"Доколкото съм чувал, има розоварни, които не са отворени в този момент. Работят единствено 5-6 розоварни. Те зареждат няколко пъти, не веднъж дневно ", напомни Делимаринов.

Друг розопроизводител също не се съгласи с думите на министър Порожанов, че реколтата е прекомерно огромна.

"Министър Порожанов се изпусна, казвайки "те някои розоварни се смесват с турско или иранско масло " и така нататък Ами, добре. Щом е толкоз доста маслото, за какво го смесвате с евтиното турско или иранско масло? Защо не продавате истинското българско масло? Имаше концепция да се защитят розопроизводителите. Вчера и през днешния ден нямаше безусловно никакво изкупуване на розов цвят. Никакво ", възмути се различен розопроизводител, изслушвайки думите на министъра.

"Минималната изкупна цена е невъзможна мярка. Трябва да се реграментира производството и да се сертифицират производителите, да се подсигурява качеството на маслото, добави той. Трябва да се регламентират и връзките сред дестилериите и розопроизводителите ", съобщи Порожанов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР